Βρετανία: Για πρώτη φορά στα χρονικά επιστήμονες μετάγγισαν σε ανθρώπους τεχνητό αίμα

Στόχος των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ είναι να δουν την αντίδραση του οργανισμού στο αίμα που αναπτύσσεται σε εργαστήρια

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, επιστήμονες μετάγγισαν τεχνητό αίμα σε ανθρώπους με το BBC να εξαίρει την σπουδαιότητα του επιτεύγματος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

«Μικρές ποσότητες -σχεδόν μια με δύο κουταλιές- δοκιμάζονται σε ανθρώπους για να δούμε πώς αποδίδει το «τεχνητό» αίμα μέσα στον οργανισμό τους. Ακόμη και έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των μεταγγίσεων αίματος θα προέρχεται από άτομα που σηκώνουν τακτικά το μανίκι τους για να γίνουν αιμοδότες», ισχυρίζονται οι Βρετανοί επιστήμονες.

Τονίζουν μάλιστα ότι, ο βασικός τους στόχος είναι να δημιουργηθούν «τράπεζες αίματος» και για τις πιο σπάνιες ομάδες αίματος.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Άσλεϊ Τόι από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ορισμένες ομάδες αίματος είναι «πραγματικά σπάνιες» και «μπορεί να υπάρχουν μόνο 10 άνθρωποι στη Βρετανία» που μπορούν να δωρίσουν το αίμα τους.

Για παράδειγμα, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο τρεις μονάδες της ομάδας αίματος «Βομβάη» – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία – σε απόθεμα σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Το αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα εθελοντών

Όπως εξηγεί το BBC, το τεχνητό αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα εθελοντών.

Στόχος της ανάπτυξής του δεν είναι να αντικαταστήσει τις μεταγγίσεις αίματος από εθελοντές αιμοδότες.

Οι επιστήμονες θέλουν να παράγουν σπάνιες ομάδες αίματος, για τις οποίες υπάρχει συνεχώς έλλειψη αιμοδοτών.

Το ιατρικό επίτευγμα των Βρετανών επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς που χρειάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταγγίσεις αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι συχνές μεταγγίσεις είναι απαραίτητες σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τακτικά αίμα για να επιβιώσουν. Αν το αίμα που θα τους μεταγγιστεί δεν ταιριάζει απολύτως με το δικό τους, ο οργανισμός τους αρχίζει να το απορρίπτει.

«Μερικές ομάδες αίματος είναι πάρα πολύ σπάνιες και δεν μιλάμε για τις τέσσερις βασικές που γνωρίζει ο κόσμος», υποστηρίζει ο καθηγητής Άσλεϊ Τόι, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και προσθέτει: «Για την ομάδα αίματος της «Βομβάης», για παράδειγμα, είναι ζήτημα αν υπάρχουν δέκα εθελοντές αιμοδότες σε ολόκληρη της Βρετανία».

Η ομάδα αυτή, γνωστή ως «hh» ή «Oh», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, στη Βομβάη. Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία υπάρχουν μόλις τρεις αποθηκευμένες μονάδες αίματος από αυτή την ομάδα.