Βρετανία: Σήμερα η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ – Παρόντες ξένοι ηγέτες και βασιλείς

κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία ηγετών και βασιλέων από όλον τον κόσμο.

Η τελετή θα γίνει με κάθε επισημότητα, για τη μονάρχη που κράτησε τα ηνία της Βρετανίας για 70 χρόνια.

Πολύς κόσμος αναμένεται ότι θα βρεθεί στους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η πομπή, με το φέρετρο της βασίλισσας, που θα είναι τοποθετημένο σε κιλλίβαντα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας σε ώρα Ελλάδος:

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.

10:00 : Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για να εισέλθουν οι ηγέτες κρατών και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι.

12:35 : Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

12:44 : Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:52 : Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 : Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 : Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 : Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον, δίπλα από το Χάιντ Παρκ και το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 : Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. Το ταξίδι θα γίνει οδικώς και θα διαρκέσει δύο ώρες. Αριστερά και δεξιά του δρόμου αναμένεται πλήθος κόσμου.

17:06 : Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται νέα πομπή.

17: 10 : Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά.

17:40 : Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή.

17:53 : Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο.

16:00 : Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η διάρκειά της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη, κάτι που έγινε και στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 : Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες, αυστηρά ιδιωτικά και μαζί με το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου που περιμένει στην κρύπτη.