Βραζιλία, Λούλα: «Θα τιμωρηθούν οι φασίστες» – Έθεσε ξανά υπό τον έλεγχό του τα κυβερνητικά κτίρια μετά την εισβολή οπαδών του Μπολσοναρου

Οπαδοί του Μπολσονάρου που δεν αποδέχθηκαν την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα τους επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο βίας, αρνούμενοι να  σεβαστούν δημοκρατικές διαδικασίες και βεβηλώνοντας κυβερνητικά κτίρια που αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Βραζιλία θυμίζουν εμφύλιο, απόπειρα πραξικοπήματος, προδίδουν ένα εκτεταμένο χάος.

Νωρίτερα, όμως,  όπως ματεδόθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.
Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα ντα Σίλβα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι.
Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

Αμέσως μετά τις αναταραχές ο Σίλβα, που ορκίστηκε την περασμένη βδομάδα κι έχει ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών και τη μείωση της εγκληματικότητας, εκφώνησε μια βαθιά συναισθηματική ομιλία.

000_336P8HX
068_AA_09012023_1017895
000_336P8HL

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, μίλησε για σκηνές βαρβαρότητας που εκτυλίχθηκαν στη χώρα του ενώ προειδοποίησε πως όσοι έχουν εμπλακεί στα επεισόδια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Διέταξε, μάλιστα, με το μήνυμά του να γίνει lockdown 24 ωρών στην κεντρική Μπραζίλια, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, και επιστράτευσε την Εθνοφρουρά.

Την ίδια στιγμή, άσκησε δριμεία κριτική στην αστυνομία για έλλειψη έγκαιρης δράσης.

Ο θυμός του για τις πρωτόγνωρες σκηνές αποτυπώθηκε στις κάμερες.

Έκανε, δε, λόγο για φανατικούς φασίστες και για αποτρόπαιες καταστάσεις που αμαυρώνουν την πολιτική.