Βραζιλία: Έφτασαν 146 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

Στους 146 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βραζιλία, με τα σωστικά συνεργεία να ανακαλύπτουν συνέχεια πτώματα

Μέσα σε έξι ώρες, στην Πετρόπολις έπεσε βροχή που είχε όγκο περίπου ίσο με αυτόν των κατακρημνίσεων ολόκληρου του Φεβρουαρίου κατά τον ιστορικό μέσο όρο.

Πάνω από 500 πυροσβέστες, ελικόπτερα, μηχανήματα έργου, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι: η επιχείρηση συνεχίζεται στην άλλοτε θερινή αυτοκρατορική κατοικία, μολονότι οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες έχουν πια σβήσει σχεδόν τελείως.

Στη συνοικία Άλτου Σέρα, όπου η λάσπη κατάπιε σχεδόν 80 σπίτια, μέλη σωστικών συνεργείων μετέφεραν στα χέρια χθες το πρωί δύο πτώματα τοποθετημένα μέσα στους ειδικούς σάκους, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο κέντρο, μέλη οικογένειας αδυνατούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, καθώς μέλη σωστικού συνεργείου έσκαβαν τα συντρίμμια σπιτιού που κατέρρευσε, ψάχνοντας τη μητέρα τεσσάρων παιδιών. Ήδη ανασύρθηκαν τα πτώματα του πατέρα και των δύο παιδιών.

Όπως ακριβώς σε επιχειρήσεις διάσωσης έπειτα από σεισμούς, μέλη σωστικών συνεργείων χρησιμοποιούν σφυρίχτρες για να στείλουν μήνυμα στους συγκεντρωμένους να κάνουν ησυχία όταν προσπαθούν να αφουγκραστούν ενδείξεις ζωής.

«Σαν τα μυρμήγκια»
Οι αρχές λένε πως τα βουνά λάσπης και συντριμμιών είναι ασταθή. Οι έρευνες έτσι γίνονται μόνο με ατομικά εργαλεία και αλυσοπρίονα στα σημεία όπου η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη.

«Είναι αδύνατο να φέρουμε βαριά μηχανήματα ως εδώ πάνω, πρέπει να δουλεύουμε σαν τα μυρμήγκια», εξήγησε ο Χομπέρτου Αμαράλ, συντονιστής ομάδας έρευνας και διάσωσης του πυροσβεστικού σώματος της Πετρόπολις.

Από την έναρξη των ερευνών, βρέθηκαν ζωντανοί 24 άνθρωποι, αλλά κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που επιθεώρησε από αέρος τις περιοχές που επλήγησαν, περιέγραψε όσα είδε μιλώντας για «σκηνές πολέμου».

Ο αριθμός των αγνοούμενων συνεχίζει να μην είναι σαφής. Η αστυνομία ανέφερε την Παρασκευή ότι έχει λάβει πληροφορίες για 218 αγνοούμενους, αλλά δεν διευκρίνισε αν στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα πτώματα των θυμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί, ή άνθρωποι που έχουν στο μεταξύ βρεθεί.

Για την ώρα, έχουν αναγνωριστεί 91 από τα 146 πτώματα που ανασύρθηκαν. Τα 90 από τα θύματα κηδεύτηκαν στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της Πετρόπολις, τα 44 χθες Σάββατο.

Η ζωή αρχίζει σιγά-σιγά να επιστρέφει σε κάπως πιο ομαλούς ρυθμούς στην τουριστική πόλη. Ως τώρα, μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία είναι ανοικτά. Υπάλληλοι προσπαθούν να καθαρίσουν άλλα εμπορικά καταστήματα.

Μια βιβλιοπώλισσα διαπίστωσε πως καταστράφηκε όλο της το στοκ. «Ήταν στο υπόγειο. Το νερό έφθασε ως την οροφή», εξήγησε η Σάντρα Κορέα Νέτου, 52 ετών. «Δεν μπορούμε καν να τα χαρίσουμε, έχουν καταστραφεί».

Η Βραζιλία έχει δοκιμαστεί αυτή την περίοδο των βροχών από εξαιρετικά φονικά καιρικά φαινόμενα – στις πολιτείες Μπαΐα (βορειοανατολικά), Μίνας Ζεράις και Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά) – που ειδικοί συνδέουν με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.