“Βράζει” όλη η χώρα: 500 νέες αφίξεις στα νησιά – Έφτασαν και άλλοι μετανάστες στον Πειραιά, από τη Σάμο (βίντεο)

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έφτασε στον Πειραιά το πλοίο που μετέφερε μετανάστες από τη Σάμο, με σκοπό να επανατοποθετηθούν σε hotspots της ενδοχώρας.

Η αποσυμφόρηση των νησιών στο Αιγαίο συνεχίζεται, όπου αυτή τη φορά δεκάδες γυναίκες με μωρά και παιδιά αποβιβάστηκαν από το πλοίο και στη συνέχεια μπήκαν σε πούλμαν τα οποία τις περίμεναν στο σημείο, ώστε να μεταφερθούν σε άλλα hotspot της ενδοχώρας.

Μέσα στη νύχτα έγινε η άφιξή τους, με την κυβέρνηση να προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς κυρίως στο Αιγαίο, επικρατεί χάος με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες «στοιβαγμένους» στα ΚΥΠ.

Οι αφίξεις συνεχίζονται την ώρα που Έλληνες πολίτες χθες, βγήκαν στους δρόμους είτε για να διαμαρτυρηθούν για τις αφίξεις μεταναστών, είτε για να τους στηρίξουν, σε διαφορετικές πορείες, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

«Ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί το μεταναστευτικό

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στα νησιά με τους μετανάστες όπως όλοι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό.

Όμως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο με τους κατοίκους των νησιών, αλλά και των περιοχών που μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο, στην ενδοχώρα, να μην αντέχουν άλλο και να αγανακτούν βγάζοντας «κραυγές» αγωνίας.

Τα περιστατικά των τελευταίων δύο ημερών είναι ενδεικτικά της κατάστασης και από την άλλη δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι δραστικά καθώς οι ροές των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά παράλια είναι συνεχόμενες και μεγάλες.

Στα Γιαννιτσά, κάτοικοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχείο της περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

 

Είχε προηγηθεί, 24 ώρες νωρίτερα, αντίστοιχο περιστατικό στο λιμάνι της Κω, όπου εκτός από πολίτες, στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος του νησιού, εμποδίζοντας την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο που τους μετέφερε.

 

Άλλωστε και πριν από περίπου δέκα ημέρες, κλειστή την πόρτα των ξενοδοχείων στην περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης είχαν βρει περίπου 400 μετανάστες από τη Σάμο, που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί η μετ΄εμποδίων προσέγγισή τους στο σημείο, λόγω κινητοποιήσεων των κατοίκων.

Όλα αυτά την ώρα που η κατάσταση στα νησιά, βρίσκεται εκτός ελέγχου παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης με την πραγματοποίηση μεταφορών στην ενδοχώρα, καθώς οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται.

Αμείωτες οι ροές

Μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή έφτασαν στα ελληνικά νησιά 496 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω.

Ακόμα και σε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) στα νησιά που δεν «προτιμούσαν» οι μετανάστες μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όπως της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος,

σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας».

«Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα», πρόσθεσε.

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», ενώ συμπλήρωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

«Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας.

Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο.

Είναι δύσκολο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: crashonline.gr