«Βουτιά» στην τιμή της μετοχής της First Republic Bank κατά 49%! – Πτώση στα κέρδη της UBS κατά 52% στο πρώτο τρίμηνο

H τιμή της μετοχής της αμερικανικής First Republic Bank κατέρρευσε κατά 49% μετά από την ανακοίνωση ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν 41%

μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και προκάλεσε πανικό στην αμερικανική τραπεζική αγορά λόγω του ενδεχόμενου η τραπεζική κρίση να συνεχιστεί.

Η First Republic Bank  είναι η αμερικανική περιφερειακή τράπεζα η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει την ίδια τύχη με τις SVB και Signature Bank: Να καταρρεύσει.

Αυτό που τρομάζει όμως είναι η «βουτιά» κατά 52% στα κέρδη της UBS το 2023 μετά την εξαγορά της Credit Suisse όπως και ότι η τελευταία έχασε 68 δισ. δολάρια από το τραπεζικό αποθεματικό της.

 

Η Credit Suisse δήλωσε χθες ότι έκαναν «φτερά» από το τραπεζικό αποθεματικό της 61 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (68 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του 2023

και ότι οι εκροές συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Όμιλος UBS για τη διάσωσή της νέας θυγατρικής του.

Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 67 δισεκατομμύρια φράγκα το τελευταίο τρίμηνο και η τράπεζα σημείωσε ότι πολλές προθεσμιακές καταθέσεις δεν είχαν ανανεωθεί.

«Αυτές οι εκροές μετριάστηκαν αλλά δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί έως τις 24 Απριλίου 2023», ανέφερε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα χρήματα

που αντλήθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της τράπεζας προέρχονται από το τμήμα διαχείρισης περιουσίας της και σημειώθηκαν σε διεθνή κλίμακα.

Προηγήθηκε η εκροή 110,5 δισεκατομμυρίων φράγκων από πελάτες της τράπεζας το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

 

Βουτιά όμως κατά 52% έκαναν και τα κέρδη της ελβετικής τράπεζας UBS, το πρώτο τρίμηνο του 2023 το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εξαγορά της Credit Suisse.

Σύμφωνα με τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,03 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, από 1,75 δις δολάρια από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές, μετά από τη δικαστική διαμάχη για τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται στοιχεία της Refinitiv, η ελβετική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της ύψους 665 εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας των δικαστικών της εκκρεμοτήτων στις ΗΠΑ.

Ως θετικό ωστόσο σημείο στις επιδόσεις του ελβετικού ομίλου είναι η προσέλκυση κεφαλαίων 28 δισ. δολαρίων από πλούσιους πελάτες το διάστημα πριν από την εξαγορά της Credit Suisse Group, ως ένδειξη εμπιστοσύνης απέναντι στην τράπεζα.

Τα καθαρά νέα κεφάλαια στην παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης πλούτου της εταιρείας περιλάμβαναν 7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήρθαν μέσα σε 10 ημέρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Credit Suisse που δημιούργησε έναν τραπεζικό κολοσσό.

«Η σταθερή υποκείμενη απόδοσή μας και οι ισχυρές εισροές μας αυτό το τρίμηνο καταδεικνύουν ότι συνεχίζουμε να είμαστε πηγή σταθερότητας για τους πελάτες μας σε περιόδους σημαντικής αβεβαιότητας», δήλωσε ο CEO της τράπεζας Σέρτζιο Ερμότι.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα του ομίλου έφτασαν τα 8,75 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 9,38 δισεκατομμυρίων πριν από ένα χρόνο ενώ τα λειτουργικά έξοδα ήταν 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο

Ο δείκτης κεφαλαίου CET 1, μέτρο της φερεγγυότητας των τραπεζών, έφτασε στο 13,9% έναντι 14,1% πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της UBS έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 10% μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς τής Credit Suisse.

Αναλυτές της Barclays εκτίμησαν ότι η αγορά «υποτιμά σημαντικά» την πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης της Credit Suisse στην UBS.

Ή αυτό, ή πιστεύουν πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και απλώς οι πάσης φύσεως αναλυτές προσπαθούν να το αποκρύψουν.