Βουλή – Σ. Φάμελλος: Δεν έχουμε χρόνο για αυθεντίες και κομματικούς εγωισμούς – Κίνδυνος ηγεμονίας του Μητσοτάκη

Την πρώτη του τοποθέτηση ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έκανε το απόγευμα της Πέμπτης ο Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στη διάρκειά της, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όσα ωφελήσουν τον λαό, χωρίς ομως να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Παράλληλα, στάθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της Υγείας και παρουσίασε τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στα εθνικά ζητηματα.

Προσερχόμενος στο βήμα, ο κ. Φάμελλος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκείνος «απάντησε», βάζοντας το αριστερό χέρι στην καρδιά. «Προσερχόμαστε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την τιμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάς ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε τα καθήκοντα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα. Όχι εν ονόματι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά εν ονόματι όλου του ελληνικού λαού, είτε μας ψήφισε, είτε δεν μας ψήφισε.

Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών που μάς στήριξαν εκλογικά, αλλά πολύ περισσότερο θα αγωνιστούμε για όλους εκείνους και εκείνες που δεν προσήλθαν στην κάλπη. Για να τους πείσουμε πως υπάρχουν λύσεις μέσα από την πολιτική και για το ό,τι δεν πρέπει να αφήνουν το δικαίωμα επιλογής για τη ζωή τους. Αλλά και ότι δεν είμαστε όλοι και όλες ίδιες» είπε αρχικά ο κ.

Φάμελλος.«Θέλουμε και εκ μέρους μας να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της Βουλής. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τα στελέχη και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Που στάθηκαν όρθιοι σε μία διπλή εκλογική μάχη όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας εκμεταλλευόμενοι και δικές μας αδυναμίες, λάθη και καθυστερήσεις, μάς είχαν βάλει στο στόχαστρο. Γιατί ξέρουν – και ξέρετε καλά – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας. Είναι το «εμπόδιο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και ο πυλώνας της δημιουργίας μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Φάμελλος.

Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά του, λέγοντας: «Οφείλουμε και οφείλω όμως να κάνω ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο Πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεωκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.

Ήταν αυτός ο επικεφαλής της κυβέρνησης που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των εκλογών του 2015 αλλά και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος. Που αξιοποίησε το ΟΧΙ του λαού και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων ώστε να αλλάξει την πρόταση των δανειστών, όπως ακριβώς αποφασίσαμε στο δημοψήφισμα. Αυτός που πέτυχε μία συμφωνία ώστε το 2018 η Ελλάδα να έχει ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της, καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας, φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού στις αγορές.

Με την κοινωνία όρθια, με πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία από τους πρώτους μήνες που δεν είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις… Με δέκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, να μην ξεχνάμε τα 37 δισ., ενώ παραλάβαμε άδεια ταμεία από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου (Νέας Δημοκρατίας/ΠΑΣΟΚ).

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Με το East Med Act και τη συμφωνία 3+1, αλλά και στα Βαλκάνια με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και την πρόοδο στρατηγικών συνεργασιών με τους αρχηγούς των Βαλκανικών Κρατών, αλλά και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Γιατί για εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ, την προοδευτική Παράταξη, το πατριωτικό καθήκον και τα δικαιώματα της χώρας ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτα».

Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Φάμελλος είπε: «Η κυβέρνηση υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που εκείνη δημιούργησε ή δεν έλυσε την προηγούμενη περίοδο… Να συζητήσουμε σοβαρά το market pass και το youth pass είναι αποδοχή της ακρίβειας, όχι η λύση. Δεν άκουσα τίποτα για το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας… τον πτωχευτικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει δημιουργησει σοβαρό πρόβλημα σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Δεν ακούσαμε για την ουσία της ανάπτυξης, για αποκέντρωση. Εχουμε διαφορετικη προσέγγιση, δεν έχουμε ίδια πολιτική, αλλά μια εντελώς διαφορετική πρόταση… Η πρότασή μας βασίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μία ισχυρή σύγχρονη καινοτόμα πολιτεία, που θα έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα και δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους.

Είμαστε υπέρ της πολιτείας που θα έχει σχέδιο, σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο, δεν αφήνουμε πολίτες μόνους.

Πιστεύουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση στο πραγματικό προϊόν, όχι στη διασπάθιση, αλλά στην ευημερία..

Στη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά. Στην ενέργεια, στο νερό, στην Υγεία ,στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στο υγιές περιβάλλον.

Η πολιτική μας βασίζεται επίσης στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης».

Και συνέχισε, παρουσιάζοντας τα καθήκοντα και τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο: «ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να πάνε άμεσα στο κράτος. Η κυβέρνηση έκανε ρύθμιση για να μην επιστρέψουν οι μετοχές στο κράτος

Ήρθε συμβούλιο συμμόρφωσης του ΣτΕ και χτύπησε καμπανάκι, άρα είστε υποχρεωμένος από το ΣτΕ. Η πρότασή μας στο επίκεντρό της έχει το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων και της αβεβαιότητας, την υπεράσπιση της γνώσης και του πολιτισμού, τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, τα δικαιώματα στην εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση.

Για να έχουν λόγο και συμμετοχή στις αποφάσεις οι μη προνομιούχοι. Για την ενίσχυση του εισοδήματος αυτών που βλέπουν ο πλούτος από την εργασία τους να μοιράζεται άνισα υπέρ των λίγων.

Τρία είναι τα καθήκοντα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο:

– να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας

– να συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μία νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών

– να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται στην χώρα μας, αλλά και μέσα στο κοινοβούλιο

Σκοπός μας να επιστρέψει η κοινωνική πρόοδος με σκοπό η ελπίδα της κοινωνικής προόδου να επιστρέψει και μια ισχυρή Ελλάδα να πάρει την θέση μια κοινωνίας μηδενικών προσδοκιών, οριακής επιβίωσης και προσωπικής τακτοποίησης. Είχαμε πάντα στόχο την συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι την τελευταία περίοδο δεχτήκαμε και πυρά από προοδευτικά κόμματα στα οποία απευθυνθήκαμε, μάλιστα, με στόχο τη συνεργασία στο πλαίσιο της απλής αναλογικής με την οποία δόθηκε η πρώτη εκλογική μάχη. Επέλεξαν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να καρπωθούν μικροκομματικά οφέλη.

Από την άλλη, ισχυροποιήθηκαν συντηρητικές απόψεις και πολιτικές δυνάμεις. Και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής επιλογής του κ. Μητσοτάκη. Εμείς λέμε να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινωνία και κοινοβούλιο Δεν έχουμε χρόνο για παραγοντισμό.. ούτε για αυθεντίες ούτε κομματικούς εγωισμούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ με πλήρη στελέχωση, με πλήρες χρονοδιάγραμμα μετά την δήλωση της παραίτησης του Τσίπρα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα κομβικά ζητήματα δημοκρατίας και ατομικών δικαιωμάτων..» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμες για τους «Σπαρτιάτες», λέγοντας: «Πριν αναφερθώ στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οφείλω να αναδείξω την ανησυχία μας σχετικά με τα κομβικά ζητήματα της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων.

Είδαμε δυστυχώς, να εκλέγονται στη Βουλή κόμματα με προτροπή καταδικασμένου για εγκληματικές πράξεις ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής. Να επανέρχονται μισαλλόδοξες, φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις.

Αλλά και από άλλους κομματικούς σχηματισμούς να ανοίγουν συζητήσεις που το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει αφήσει πίσω. Ξεκαθαρίζω ότι είναι απαράδεκτο να εκφράζονται το 2023 απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών να εξουσιάζουν το σώμα και τη ζωή τους.

Δηλώνουμε λοιπόν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ότι η προτεραιότητα της δράσης μας για την επόμενη τετραετία δεν είναι μόνο για την ευημερία της κοινωνίας αλλά θα είναι και για τις αξίες μας. Απέναντι στη μισαλλοδοξία, σε απόψεις σκοταδιστικές με θεωρίες που μάς απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος δικαίου.

Και για αυτή την μάχη των ιδεών και των αξιών καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες, τη νέα γενιά, την επιστήμη, τον κόσμο της διανόησης και της τέχνης σε ένα πλατύ δημιουργικό μέτωπο δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς.

Ξέρουμε βέβαια ότι θα έχουμε και μία σκληρή μάχη απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Και πολλές φορές άνιση».

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα της Υγείας, ο κ. Φάμελλος είπε: «Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε ορισμένες από τις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση, με την επικοινωνιακή υπεροπλία που έχει, επιδιώκει να σβήσει ό,τι έγινε μέχρι το 2015. Αλλά επιδιώκει να ξεχάσουμε και ότι έγινε το 2019-2023. Να μιλήσουμε ειλκρινά, δεν έχουμε παρθενογένεση, έχουμε συνέχεια, δεν είναι νέα κυβέρνηση…

Αύξηση σε μισθούς, λύση σε θέματα υγείας… γιατί δεν ασχοληθήκαμε το 2019-2023; Δεν ασχοληθήκατε, δεν προλάβατε; Πώς προλάβατε για την ιδιωτικοποίηση; Πως προλαβάτε για την ακρίβεια.

Επιπλέον, για την υγεία, δεν μπορώ να μην ξεκινήσω με την τραγική επικαιρότητα. Με άλλους τρεις νεκρούς που προστίθενται στην τραγική λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα.

Ένας 52 χρονος γιατρός που έχασε τη ζωή του στο Περιστέρι. Ένας άνδρας στη Βόρεια Εύβοια που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας σε καρότσα, δεύτερο περιστατικό αγροτικού αυτοκινήτου μετά από μία ώρα αναμονής και μία γυναίκα που κατέληξε πριν έρθει το ασθενοφόρο στη Λέσβο. Κως, Χαλκιδική, Νέα Μάκρη, Θάσος.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Πρόκειται για το αποτέλεσμα εγκληματικών επιλογών και παραλείψεων της κυβέρνησης της ΝΔ στη Υγεία. Ήταν κυβέρνηση… Δεν γίνεται καμία δικαιολογία δεκτή

Όταν η ΝΔ κυβερνούσε επί τέσσερα χρόνια χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχοντας δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν υπάρχει δικαιολογία με διαθεσιμότητα πόρων, ακούγαμε μονα΄δες εντατικής θεραπείας είναι πεταμένα λεφτά Είναι επιλογή της ΝΔ να μην στηρίζει τη δημόσια υγεία.

Έχει ευθύνη η ΝΔ για τη διάλυση του ΕΣΥ. Όφειλε η κυβέρνηση να κάνει μόνιμες προσλήψεις, δεν έγινε καμία πρόσληψη στο ΕΚΑΒ, η τελευταία ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Υγεία με ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει φυσικά και προσλήψεις προσωπικού, αλλά και μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ».

Σχολιάζοντας το μισθολογικό και την ακρίβεια είπε: «Στη νέα περίοδο, υπόσχεται η κυβέρνηση αύξηση μισθών κατά 25%.

Το είχε ξεχάσει την προηγούμενη τετραετία… Όμως η υπόσχεση αυτή διαψεύδεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που η ίδια έστειλε στην ΕΕ. Εκεί όπου φαίνεται ότι:

Οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης – μειώνονται.

Μιλάμε για εργαζόμενους που επί δώδεκα χρόνια δεν έχουν δει καμιά αύξηση στους μισθούς τους και που σύμφωνα με μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ έχει καταγραφεί μείωση κατά 25,6% του μέσου μισθού τους μεταξύ 2008 – 2020.

Το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου σαφώς δεν περιλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027, αλλά μία αύξηση 12,8%. Θα περιμένουμε τα νομοσχέδια, δείχνει όμως ότι δεν μπορεί να καλύψετε…

Η ακρίβεια όμως επιμένει, ιδίως στα τρόφιμα και ενώ ο κος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί στις προγραμματικές του δηλώσεις το 2019 ότι θα συνδέσει τους μισθούς με την ανάπτυξη, δεν έχει γίνει αυτό

Θα σας ελέγξουμε και θα σας πιέσουμε για αυτό… Μεγαλώνει το χάσμα, λέτε μεγάλα λόγια… Κλέβετε λέξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι λέξεις μόνο Να πούμε την αλήθεια και για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, την περίοδο 2019-2022 ο μέσος καθαρός μισθός μειώθηκε κατά 1,6% όταν το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε κατά 5% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Μόνο το 2022 το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 7,4%.

Το πραγματικό λοιπόν αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κερδών και μισθών την περίοδο 2019-2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17% όταν, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%».

Στην αναφορά του για το Κράτος Δικαίου, τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και την ελευθερία του Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και επηρεάζει την εργασία και την οικονομία, αρα την ανάπτυξη.

Η ανεξαρτησία των Αρχών, η προστασία των δικαιωμάτων, η ελευθερία του Τύπου και η ταχεία απονομή Δικαιοσύνης αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες για εμάς. Και δεν εξασφαλίζονται στην Ελλάδα δεν είναι η θητεία της ΝΔ επιτυχημένη σε αυτό

Στο σκαναδαλο των υποκλοπών υπήρξε καθυστέρηση από τη ΝΔ, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις Είδαμε αιφνιδιαστικές τροπολογίες, κλείσιμο άρον-άαρον της Εξεταστικής Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως θα χυθεί άπλετο φως και τελικά δεν έχουμε απαντήσεις.

Δεν θελουμε να παρακολουθούνται υπουργοί και αρχηγοί στρατού Τι δεσμεύσεις υπάρχουν; Πιστεύουμε στην αξιοπιστία των στελεχών και πρέπει η Δικαιοσύνη να αποδείξει ότι έχουμε κράτους δικαίου Είναι πρόβλημα, επίσης, οι απειλές κατά δημοσιογράφων».

Στην αναφορά του στα κύρια θέματα εξωτερικής πολιτικής και την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά, είπε: «Δώσαμε ένα μήνυμα για τις τουρκικές παραβιάσεις

Στόχος είναι η ειρηνική επίλυση βάσει Διεθνούς Δικαίου.. Εμείς κατακτήσαμε την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που προώθησε την ειρήνη και εξασφάλισε αυτά που η Ευρώπη και άλλες δυνάμεις διεκδικούσαν.

Θέλουμε επίλυση του Κυπριακού για όλους… Η αλληλεγγύη των πολύνεκρων σεισμών και η δυναμική τους, πρέπει να αξιοποιηθεί βάσει διεθνούς δικαίου για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Σαφώς, όμως, υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Η εδαφική ακεραιότητα, το αναφαίρετο δικαίωμα για τα νησιά Τρίτος στόχος είναι η ευρωπαϊκή αναβάθμιση της Ελλάδας

Η χώρα πρέπει να αποτελέσει περιφερειακό κόμβο. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να διαλέγει πώς θα δείξει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία και να στηριχθεί κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνη.

Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την ΕΕ για να έχει ισχυρό πλαίσιο για την προσφυγική – μεταναστευτική της πολιτική. Αντιμετωπίζουμε την άθλια εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από τους διακινητές.

Κι όπου πρέπει να εξασφαλίζονται δρόμοι μετανάστευσης για να αποδυναμωθούν, έτσι, οι παράνομες είσοδοι Η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί για τη δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών.

Στα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί ήταν εθνικοί στόχοι. Η ΝΔ χρησιμοποίησε ψηφοθηρικά τα εθνικά θέματα Η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι παιχνίδι εθνικισμού…

Δεν υπάρχει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για αγορά εξοπλισμών Στη σχέση με τις ΗΠΑ πρέπει να υπάρχει διπλή ωφέλεια και και τα δυο κράτη.

Στην Αλβανία προτιμάτε φιέστες και όχι πίεση για σεβασμό στην ελληνική μειονότητα… Στη Θράκη ταυτίζετε όποιον μιλάει για το προσφυγικό με την Τουρκία θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι η

Αριστερή Προδοευτική παράταξη ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τα πατριωτικά συμφέροντα, θα αξιοποιεί τη γραμμή του διεθνούς δικαίου και θα στέκεται απέναντι στις εθνικστικες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται εθνικά συμφέροντα για ψηφοθηρικά οφέλη…».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «θα στηρίξουμε τον αγώνα της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, αλλά και της αναδιανομής προς όφελος των πολιτών. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα κατακτήσαμε και έχουν αξία για τον λαό μας. Ότι μειώνει βάρη στους πολίτες θα το στηρίξουμε

Προφανώς έχουμε εμπειρία από την τετραετία που πολλαπλασίασε τα βάρη στον λαό… Ξεκαθαρίζουμε πως στηρίζουμε την πρόοδο και τη δημοκρατία, αλλά θα μας βρείτε απέναντι κοινβουλευτικά και κινηματικά,

αλλά πάντα δημοκρατικά, στην επιβάρυνση της δημοκρατίας και την υποβαθμιση της χώραςΕίναι δέσμευση στους πολίτες και ανταποκρινόμασ τε σε αυτή την δέσμευση».