Βουλή: Κατά πλειοψηφία με ψήφους ΝΔ και… Λοβέρδου «πέρασε» ο νέος Ποινικός Κώδικας

νέος Ποινικός Κώδικας

Με τις ψήφους της ΝΔ, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην επί της αρχής τουλάχιστον ψηφοφορία το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης- το ΚΙΝΑΛ δήλωσε παρών -καταψήφισαν τις προωθούμενες διατάξεις. 

Με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει σειρά ειδεχθών εγκλημάτων, εισάγεται η έννοια των επιβαρυντικών περιστάσεων, ενώ διευρύνεται και το αξιόποινο.

Πλέον οι ποινές για εγκλήματα όπως ανθρωποκτονία, βιασμός ή ληστεία μετά φόνου θα τιμωρείται αποκλειστικά με την ποινή της ισόβιας κάθειρξη, ενώ αυστηροποιείται και το ποινικό πλαίσιο για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται σε βάρος ανηλίκων.

Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία ήταν δια των εισηγητών και δεν πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, εξέλιξη που δεν επέτρεψε στον Ανδρέα Λοβέρδο να εκφράσει την αντίθεσή του στη στάση του ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος δήλωσε από το βήμα πως συμφωνεί επί της αρχής με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιωτης ψήφισε αρχικά εκ παραδρομής “ναι” επί της αρχής στο νομοσχέδιο, προκαλώντας σύγχυση σε συναδέλφους του και δημοσιογράφους.