Βουλή: Εκτός Εξεταστικής για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ο Πολάκης και ο Καστανίδης

Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, ξεκινούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις για τις επισυνδέσεις στις τηλεφωνικές συνδέσεις των Πιτσιόρλα -Σαγιά το 2016, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημιουργούν την ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου της έρευνας, κάτι που πιθανότατα θα θέσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την απόφαση συγκρότησης της Εξεταστικής, από τη Νέα Δημοκρατία θα μετέχουν οι:

1. Θεοχάρης Χάρης

2. Καραγκούνης Κωνσταντίνος

3. Κελέτσης Σταύρος

4. Κεφάλα Μαρία – Αλεξάνδρα

5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης

6. Κυρανάκης Κωνσταντίνος

7. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος

8. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα

9. Μαρκόπουλος Δημήτριος

10. Μπουτσικάκης Χριστόφορος – Εμμανουήλ

11. Ράπτη Ελένη

12. Σπανάκης Βασίλειος – Πέτρος

13. Τσαβδαρίδης Λάζαρος

14. Φωτήλας Ιάσων

15. Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος)

Από τον ΣΥΡΙΖΑ

16. Βούτσης Νικόλαος

17. Ελευθεριάδου Σουλτάνα

18. Κατρούγκαλος Γεώργιος

19. Ραγκούσης Ιωάννης

20. Τζάκρη Θεοδώρα

21. Τζανακόπουλος Δημήτριος

22. Τόλκας Άγγελος

23. Φίλης Νικόλαος

Από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ:

24. Λιακούλη Ευαγγελία

25. Μπιάγκης Δημήτριος

Από το ΚΚΕ:

26. Καραθανασόπουλος Νικόλαος

Ελληνική Λύση

27. Ασημακοπούλου Σοφία-Χάϊδω

ΜεΡΑ25

28. Σακοράφα Σοφία

Ενώ από τους ανεξάρτητους κληρώθηκε ο

29. Μπογδάνος Κωνσταντίνος

Η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός ορίστηκε σε ένα μήνα από την συγκρότησή της, αν και είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα δοθεί παράταση.

Απουσία Πολάκη – Καστανίδη

Πάντως, η απουσία των Παύλου Πολάκη και Χάρη Καστανίδη από τις συνθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αντίστοιχα, προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε λείψει από καμία σχεδόν Εξεταστική-Προανακριτική του παρελθόντος,

ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» η υπόθεση των παρακολουθήσεων πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διερεύνησή της.

Επιχειρώντας να απαντήσουν στα συγκεκριμένα ερωτήματα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως, λόγω του χαρακτήρα της Εξεταστικής, που αφορά στις υποκλοπές, επελέγησαν πρόσωπα με νομικές γνώσεις, ώστε να μπορούν να χειριστούν καλύτερα την υπόθεση.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι κάθε Εξεταστική-Προανακριτική, όπως αυτές που προηγήθηκαν και στις οποίες μετείχε ο κ. Πολάκης, απαιτούν εξειδικευμένες νομικές γνώσεις.

Υπο αυτό το πρίσμα θεωρείται πιθανότερη η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την συγκεκριμένη υπόθεση θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο με πιο κατάλληλα πρόσωπα.

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κ. Πολάκης «κόπηκε» από την λίστα των μελών της Εξεταστικής, γιατί χρεώθηκε τις διαρροές που έγιναν προς συγκεκριμένα ΜΜΕ κατά τις αντίστοιχες εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Την ίδια ώρα, η αξιοποίηση βουλευτών που έχουν και νομικές γνώσεις στη μάχη της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, ήταν για τη Χαριλάου Τρικούπη επιλογή που συζητήθηκε και συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής ομάδας σε συνεννόηση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή παραπέμπει στην αξιοποίηση της Γραμματέως της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελίας Λιακούλη, του βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη και του Γιώργου Μουλκιώτη που θα αναπληρώνει, όταν χρειαστεί, το βασικό «δίδυμο». Και οι τρεις είναι δικηγόροι και έχουν ασχοληθεί και με τα της Εξεταστικής για τη Novartis.

Γιατί δεν επέλεξε η Χαριλάου Τρικούπη τον έμπειρο νομικό και κορυφαίο στέλεχος, Χάρη Καστανίδη, για την πολιτική αναμέτρηση στο πεδίο της Εξεταστικής;

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι ο κ. Καστανίδης -βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης- διατηρεί τον κρίσιμο ρόλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και επισημαίνουν ότι η διαδικασία απαιτεί τη συμμετοχή σε πολύωρες συνεδριάσεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ανέλαβε- αν και συζητήθηκε- και ο Κώστας Σκανδαλίδης: διατηρεί κεντρικό ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ όπως και ο Χ. Καστανίδης είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.