Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ αρνείται την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η Βουλγαρία δεν υπέγραψε τη δήλωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Πριν από λίγους μήνες, ο Ράντεφ αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, η βουλγαρική προεδρία εξέδωσε επίσημη θέση, η οποία ανέφερε ότι ο Ράντεφ δεν συμφωνούσε με το πλήρες κείμενο της δήλωσης, παρόλο που η Βουλγαρία αποτελεί μέρος της δήλωσης από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Ράντεφ, «η διακήρυξη εγκρίνεται τώρα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον ασφαλείας, επομένως λόγω των στρατιωτικών ενεργειών στο έδαφος της Ουκρανίας,

η ένταξή της θα πρέπει να συζητηθεί στη Συμμαχία και να μην οδηγήσει στον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής των μελών της στον πόλεμο».

Το έγγραφο που καταδικάζει την προσάρτηση νέων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία υπογράφηκε από τους προέδρους των Σκοπίων, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Σλοβακίας.

«Η προμήθεια όπλων στο Κίεβο σημαίνει να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά»

Ο Ράντεφ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία γιατί δεν θα σταματήσει τη σύγκρουση.

Τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξή του στο «Darik Radio», ο Βούλγαρος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η προμήθεια όπλων στο Κίεβο σημαίνει ότι η φωτιά σβήνει με βενζίνη και ότι θα υπάρξουν πολλά περισσότερα θύματα.

Σύμφωνα με τον Ράντεφ, η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο συνεπάγεται ότι η σύγκρουση «πρέπει να καταπολεμηθεί έως ότου ηττηθεί πλήρως μία από τις πλευρές», κάτι που αναπόφευκτα και σταδιακά οδηγεί «σε παγκόσμια σύγκρουση και πιθανότητα πυρηνικής αυτοκαταστροφής».

Ο Ράντεφ τόνισε ότι επομένως η χώρα του δεν πρέπει να στείλει όπλα για να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

  • Στη θέση του πρεσβευτή της Ουκρανίας τοποθετείται η Ολέσια Ιλάστσουκ η οποία είναι ψυχολόγος και το όνομά της ήταν μπλεγμένο σε σκάνδαλο διαφθοράς με εταιρία κοσμημάτων στην χώρα της, όπως γράφει η bnr.bg.