Βούλα Πατουλίδου: Τριάντα χρόνια από το «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»

Βούλα Πατουλίδου

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την ημέρα που η Βούλα Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. 

Η Βούλα Πατουλίδου έγινε στις 6 Αυγούστου 1992 όχι μόνο η πρώτη Ελληνίδα που ανεβαίνει στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ανέβηκε και στο πρώτο σκαλί.

Παράλληλα είναι το  πρώτο χρυσό μετάλλιο στίβου που κατακτά η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1912 και την επιτυχία του Κώστα Τσικλητήρα στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς.

Λίγες ημέρες μετά από τον θρίαμβο του Πύρου Δήμα στη Βαρκελώνη και ενώ είχε αγγίξει το χρυσό για να πάρει ενέργεια και να πάει γούρι η Βούλα Πατουλίδου κερδίζει στον τελικό των 100μ  με εμπόδια και εν συνεχεία δηλώνει “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο”, το οποίο πέρασε στην ιστορία.

Κανείς δεν περίμενε τη νίκη της Πατουλίδου στη Βαρκελώνη αλλά εκείνη έδειξε πως ήταν γεννημένη για μεγάλα πράγματα. Πολλοί στάθηκαν στην πτώση της Αμερικανίδας Γκέιλ Ντίβερς στο τελευταίο εμπόδιο.

3240017
2662845_2
2679803

Στον ημιτελικό έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 12.88 και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό. Εκεί πήρε το χρυσό με  το ασύλληπτο 12.64.

«Πίστευα ότι θα μπορούσα να πάρω την 3η θέση. Αυτήν κυνηγούσα. Αν θέλετε το πιστεύετε, έτρεχα και έλεγα, στο τέταρτο, στο έβδομο, όγδοο, ένατο, δέκατο εμπόδιο,

ότι πάω για την 3η, πάω για την 3η, και ξαφνικά βρέθηκα πρώτη. Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να το πιστέψω!», θα πει μετά την κούρσα η Βούλα.

2672385
2679806

Εν συνεχεία θα πει την ιστορική φράση:  «Απλά μπήκα στην κούρσα, ευτυχισμένη που ήμουν στον τελικό, και το μόνο που σκέφτηκα και έλεγα, ήταν για την Ελλάδα ρε γαμώτο θα τρέξω, για κανέναν άλλον.

Και απλά ήταν τόσο υπερόπτες όλες εκεί μέσα οι αθλήτριες, που νόμιζαν ότι μεταξύ τους θα κυνηγήσουν, και είπα μην, περιμένετε και μένα».

Στη 2η θέση στον τελικό τερμάτισε η Αμερικανίδα Λαβόνα Μάρτιν με 12.69 και στην 3η η Βουλγάρα Γιορντάνα Ντόνκοβα Βουλγαρία με 12.70.

Η σπουδαία Λουντμίλα Νοροζιλένκο (πρώην ΕΣΣΔ) είχε βγει νοκ-άουτ από τον τελικό, λόγω τραυματισμού.

Το 1992 η Βούλα Πατουλίδου ήταν 27 ετών και συμμετείχε για 2η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε προηγηθεί η Σεούλ (1988) ενώ ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας το 2004 στην Αθήνα!