“Βόμβα” Θωμαΐδη: Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του κορονοϊού

Στην Αττική, εκτίμησε, θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο, όπου αναμένονται περίπου 3.500 κρούσματα την ημέρα.

Ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 προέβλεψε πως στο τέλος του Οκτωβρίου θα έρθει το πέμπτο κύμα της πανδημίας: «Θα αυξηθεί η διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα».

Εξήγησε πως: «Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε. Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες. Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ. Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς».

Όπως είπε η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες. Στην Αττική, εκτίμησε, θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250.

«Εκείνο που παρατηρήσαμε μετά την 1η Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η χαλαρότητα των διακοπών υποκαταστάθηκε από μια κανονικότητα, η οποία δεν προσέδωσε μια προβληματική στην πανδημία. Έτσι τα κρούσματα από 3.000 την ημέρα έπεσαν σε 2.000» συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή.