Βόμβα: Νέο «μίνι» μνημόνιο μέχρι το 2022! – Δείτε όλα όσα δεσμεύεται…πάλι η κυβέρνηση στο Eurogroup!

μνημονιο

Αυστηρή εποπτεία ως το 2022 για την τήρηση των μεταρρυθμίσεων,προβλέπει το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα που θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.

Από το σχέδιο αυτό, όπως το παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή» προκύπτει ότι η Ελλάδα θα μείνει υπό αυστηρή εποπτεία ως το 2022, με συνεχείς επισκέψεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Όπως συμβαίνει και σήμερα, επισκέψεις από τις οποίες θα κρίνεται και η εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα μας αλλά και οι αντιδράσεις των αγορών.

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία θα συνδέονται με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, θα είναι μόνο η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Τα βασικά σημεία στα οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα δεσμεύεται η Ελλάδα

1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ο ετήσιος προϋπολογισμός θα πρέπει να πετύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020.

Αλλαγές στη φορολογική διοίκηση
Να μπει τέλος στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019.

2. Κοινωνική πρόνοια

Εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ έως τα μέσα του 2020.
Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία με άνοιγμα κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.

Νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική

3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Επίσπευση στα Κόκκινα δάνεια. Η χώρα πρέπει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ηλεκτρονική κατάθεση νομικών έγγραφων θα εφαρμοστεί σε όλα τα δικαστήρια μέχρι τα τέλη του 2019.

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες.

«Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση».

4. Αγορές εργασίας και προϊόντων

Η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού

Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021.

Να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας
Η εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.

5. Ιδιωτικοποιήσεις

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και του ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), των ΕΛΠΕ

(συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο HCAP) και της μαρίνας του Αλίμου (μέσα 2019), της Εγνατίας, των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019)», αναφέρεται στο έγγραφο.

Την πώληση των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) και άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.

6. Δημόσια διοίκηση

Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών.