Βίτσας: «Ανησυχώ για την περίπτωση ατυχήματος στο Αιγαίο – Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο»

Ανιστόρητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος όμως εξέφρασε τους φόβους του για ενδεχόμενο «ατυχήματος» στο Αιγαίο, μία μέρα μετά το επεισόδιοστα Ίμια.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «σημαντικό» το περιστατικό στα Ίμια: «Ούτε το αναβαθμίζουμε, ούτε το υποβαθμίζουμε Είναι απόρροια της αυξημένης προκλητικότητας και των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας την τελευταία περίοδο».

Προέτρεψε τους Τούρκους «να ψάξουν κάπου στα χαρτιά τους και να βρουν τη Συνθήκη που έχουν υπογράψει με την Ιταλία», απαντώντας στον ισχυρισμό του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τις Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστήριξε ότι κατά την επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά», ο κ. Βίτσας είπε: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εθνικό θέματα και δεν χρειάζονται μικροπολιτικές. Δεν ήταν μπροστά στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού η ΝΔ».

«Ανησυχώ περισσότερο με τα ατυχήματα. Για την περίπτωση ενός ατυχήματος στο Αιγαίο. Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο», επισήμανε ο κ. Βίτσας ενώ απάντησε σε όσους σχετίζουν το περιστατικό με το Σκοπιανό: «Ψάχνουμε μια λύση όπως την έχουμε περιγράψει για το Σκοπιανό: «Δεν υπακούμε επειδή το θέλει κάποιος άλλος, αλλά λειτουργούμε επειδή το θέλουμε εμείς».

Συνδέει, ωστόσο, το επεισόδιο στα Ίμια με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με την πίεση που δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος στο Αφρίν: «Θα έψαχναν έναν τρόπο για να δικαιολογήσουν προβλήματα στην εσωτερική πολιτική» και ξεκαθαρίζει:

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Ούτε για μας ούτε για το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις διεθνείς συμβάσεις».