Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με Ευρωπαίους δικηγόρους για το κράτος δικαίου

Συνάντηση με τον Πάπα είχε στο Βατικανό 10μελής δικηγορική ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, υπό τον Έλληνα πρόεδρο του ευρωπαϊκού φορέα των δικηγόρων (Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης -CCBE) Παναγιώτη Περάκη.

Μοναδικό θέμα της συνάντησης ήταν το κράτος δικαίου και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής είχαν οι Γάλλοι δικηγόροι, με αφορμή τη Διακήρυξη για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου που υπογράφηκε το περασμένο έτος στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από Δικηγορικούς Συλλόγους και διεθνείς δικηγορικές Οργανώσεις.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην εκτενή τοποθέτησή του, αφού εξήρε τον ρόλο των δικηγόρων για τη δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του κράτους δικαίου και σε ειδικότερες εκφάνσεις του, όπως το απόρρητο στις σχέσεις των δικηγόρων με τους εντολείς τους. Να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται έντονες αμφισβητήσεις.

Ο κ. Περάκης έδωσε στον Πάπα τις πρόσφατες διακηρύξεις που εξέδωσε το CCBE για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για το προσφυγικό μετά το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Παράλληλα, σε σύντομη ιδιαίτερη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος του CCBE με τον Πάπα στο τέλος της συνάντησης, επισημάνθηκε η ανάγκη οι φόβοι των ανθρώπων να γίνουν όνειρα, με αφορμή ένα σχετικό απόσπασμα από μια ομιλία του Πάπα στο πρόσφατο ταξίδι του στην Πορτογαλία.

Είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος του CCBE είχε συνάντηση με τον Πάπα στη Ρώμη, όπως είναι και η πρώτη φορά που ένας Πάπας δέχεται στο Βατικανό ευρωπαϊκή δικηγορική αντιπροσωπεία κι έχει συνομιλίες μαζί της με αντικείμενο το κράτος δικαίου.

Η συνάντηση αυτή με τον Ποντίφηκα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή δικηγορική κοινότητα, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που επιτελούν οι δικηγόροι στην κοινωνία.

ΠΗΓΗ