Βασίλης Κικίλιας: «Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ευπαθείς ομάδες

Βασίλης Κικίλιας

Προβληματισμένος από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα εμφανίστηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, απηύθυνε έκκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να φορούν μάσκα. «Όλοι μαζί προασπίσαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Στη δεύτερη φάση βλέπω μια προσπάθεια από την αντιπολίτευση και διάφορα τρολ του διαδικτύου για μικροπολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης και αυτό με θλίβει, διότι δεν έχει να κάνει με τον υπουργό Υγείας ή την κυβέρνηση, αλλά με την ελληνική κοινωνία», δήλωσε αρχικά, για να συμπληρώσει:

«Υπάρχουν οι άνθρωποι στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών περίπου που είναι υπερκινητικοί αυτήν την εποχή και κυρίως ασυμπτωματικοί, οι οποίοι υπερμεταδίδουν τον ιό.

Δεν μπορείς να κρατήσεις κλεισμένους αυτούς τους ανθρώπους στο σπίτι. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο. Όλη μας η προσπάθεια -και με το σποτ με τον Στέφανο Τσιτσιπά που απευθύνεται στους νέους- είναι να σωθεί έστω και μία ζωή».

Αναφορικά με τη δήλωσή του για την προμήθεια εμβολίων για τους Έλληνες, ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε:

«Δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά το αντίθετο, ότι απομένουν ακόμη πολλοί μήνες για να συμβεί κάτι τέτοιο και στον χρόνο που μεσολαβεί θα πρέπει όλοι να φοράμε τις μάσκες μας και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας για να φυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους».

Όπως πρόσθεσε: « Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη συμφωνία για την προμήθεια των 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στις χώρες της ΕΕ και την αναλογία που θα έρθει στην Ελλάδα, στα τέλη του 2020 – αρχές του 2021, εφόσον περάσει όλες τις φάσεις των δοκιμών.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ευπαθείς ομάδες και μετά όσοι πρέπει να θωρακιστούν περισσότερο».

Μίλησε και για τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι αυξημένος το τελευταίο διάστημα: «Μας προβληματίζει ο αριθμός.

Δεν υπήρχε λάθος μήνυμα, αλλά προφανώς υπήρχε μια χαλάρωση τήρησης των μέτρων από τους πολίτες.

Ο κόσμος έμεινε στα σπίτια του για κάποιο διάστημα και μετά κάποιοι, ιδίως οι νέοι, θέλησαν να εκτονωθούν και να διασκεδάσουν, όμως χωρίς να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα και περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν κι αν χρειαστεί θα υπάρξουν και άλλα μέτρα.

Σε αυτήν τη χώρα υπάρχει η αντίληψη από λίγους ότι τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί και να πάει καλύτερα. Εμείς αυτό το ταμπού το σπάσαμε, με τη μάχη που έδωσαν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας.

Ζητάω από τους πολίτες να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους και να προσέχουμε, να μη χρειαστεί να γεμίσουμε τα νοσοκομεία, διότι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί νοσηλεία σε εντατικές και επιβάρυνση του συστήματος Υγείας.

Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια απότομη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων».

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές για απόκρυψη κρουσμάτων, τις απέκρουσε: «Όταν ξεκίνησε η κρίση κορωνοϊού στην Ελλάδα γίνονταν 800 τεστ ανίχνευσης και τώρα γίνονται 10.000 τεστ την ημέρα.

Δυστυχώς, το γρήγορο τεστ δεν είναι αξιόπιστο, παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων, κι έτσι συνεχίζουμε με τα άλλα τεστ που απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Υπήρχαν τεστ που χρησιμοποίησαν δύο ευρωπαϊκές χώρες τα οποία δεν είναι αξιόπιστα και οι χώρες αυτές αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα στη συνέχεια.

Γίνονται εξετάσεις και τεστ σύμφωνα με την αξιολόγηση και τις κατευθύνσεις των ειδικών, πρώτα στους υγειονομικούς υπάλληλους και μετά σε τουρίστες, εργαζόμενους στον τουρισμό και άλλες ομάδες, όπως κρίνουν οι επιστήμονες.

Παντού, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει με ανάλογο τρόπο την πανδημία».