Βασιλιάς Κάρολος: Όσα έγιναν στην ανακήρυξή του – Η στιγμή που έγινε έξαλλος (βίντεο)

Στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ υπέγραψε τη διακήρυξη ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του μονάρχη της Βρετανίας, με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την βασιλική σύζυγο, Καμίλα, να υπογράφουν επίσης ως μάρτυρες.

Παράλληλα, η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ ανακηρύχθηκε ως επίσημη αργία για όλη τη Βρετανία, στην πρώτη κίνηση του Καρόλου ως βασιλιάς.

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι.

Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά.

Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.

Η στιγμή που έγινε έξαλλος

Καθώς πήγε να υπογράψει την ιστορική Διακήρυξη, ο Βασιλιάς έκανε μανιωδώς νόημα σε έναν βοηθό του να μετακινήσει ένα κουτί με μελάνι από το γραφείο του, το οποίο οι θεατές περιέγραψαν ως «πολύ μικρό» για το τεράστιο έγγραφο και τα χαρτιά που έπρεπε να υπογράψει.

Παρά τη βαρύτητα της στιγμής, οι θεατές δεν μπορούσαν παρά να βρουν διασκεδαστική τη φαινομενική δυσκολία που είχε ο βασιλιάς με το στυλό.

Ο Κάρολος ζήτησε από έναν κοντινό βοηθό να βγάλει το κουτί από το τραπέζι για να υπογράψει το δεύτερο μέρος του μεγάλου εγγράφου.

Το σετ γραφής που χρησιμοποίησε για να υπογράψει το ιστορικό έγγραφο ήταν δώρο από τους γιους του, πρίγκιπες Χάρι και Γουίλιαμ.

Η επιστροφή του στο Μπάκιγχαμ ως βασιλιάς

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ επέστρεψε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ως βασιλιάς μεταξύ ζητωκραυγασμών από το πλήθος που κατέκλυσε την περιοχή. Ο ίδιος ήταν συγκινημένος, ακούγοντας τους Βρετανούς να φωνάζουν «ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

Δείτε εικόνες από την ανακήρυξη του βασιλιά Καρόλου Γ’: