Βαγγέλης Κονιτόπουλος « Ο άρχοντας του Νησιώτικου τραγουδιού & το έργο του“Η τέχνη της μουσικής στη Νάξο” (19ος και 20ος αιώνας) »

Ο Έλληνας τραγουδοποιός από την Νάξο, Βαγγέλης Κονιτόπουλος κρατά δεκάδες χρόνια τον πήχη ψηλά της παραδοσιακής μουσικής. Δεν χρειάζεται συστάσεις… έχει γράψει ιστορία στον χώρο που υπηρετεί με πάθος και συνεχίζει με νέα όμορφα μουσικά ακούσματα. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να μιλήσουμε καθώς ο Β. Κονιτόπουλος είναι απλός, καταδεκτικός, ανθρώπινος , αληθινός. Η συνάντηση αυτή ενδυνάμωσε το ενδιαφέρον , την ανάγκη γνώσης για το Νησιώτικο τραγούδι που εκφράζεται με τα πιο όμορφα όργανα , τον τοπικιστικό στίχο, την ζεστή και γεμάτη συναίσθημα φωνή του … ( Α.Ρ )

“ Η τέχνη της μουσικής στη Νάξο” (19ος και 20ος αιώνας)

Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος παρουσίασε το έργο του “ Η τέχνη της μουσικής στη Νάξο” (19ος και 20ος αιώνας) στις 26 Νοεμβρίου 2018 ημέρα Δευτέρα και Ώρα 6 το απόγευμα, στο πνευματικό κέντρο Γαλατσίου «Καμίνι» υπό την αιγίδα του δήμου Γαλατσίου . Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 1995 . Το έργο περιέχει 52 μουσικά κομμάτια τα οποία δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν στη Νάξο από τους πρώτους μεγάλους βιολάτορες του νησιού, από το 1850 έως το 1950 περίπου. Πολλά από αυτά παίζονται σήμερα, όμως υπάρχουν και κάποια που είχαν χαθεί. Εμείς τα αναβιώνουμε και τα παρουσιάζουμε σε αυτό το έργο και λέω εμείς διότι στο έργο αυτό πήραν μέρος ο Μανώλης Μπαρμπεράκης (ο Θεός να του δίνει υγεία και μακροζωία) ο Αντώνης Κονιτόπουλος και ο Πολυχρόνης Κορρές. Αναλυτικότερα το έργο περιέχει 1) 52 ηχογραφήματα, 42 οργανικά και 10 τραγούδια σε 3 cd. 2) 300 σελίδων βιβλίο το οποίο με τη σειρά του εμπεριέχει α) παρτιτούρα για κάθε μουσικό κομμάτι σύνολο 52. β) Ιστορικά στοιχεία για ένα ένα ξεχωριστά. γ) Βιογραφικά όλων των δημιουργών αυτής της μουσικής. (ευκαιρία να τους μάθει ο κόσμος). δ) Ανάλυση του κάθε κομματιού από τον μουσικολόγο Αχιλλέα Τίγκα καθηγητή βυζαντινής μουσικής (και όχι μόνο),για τον μουσικό δρόμο και τον ήχο της Βυζαντινής μουσικής που κινούνται οι μελωδίες. ε) σημειώματα για το έργο από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ Ιερώνυμο, τον Μίκη Θεοδωράκη τον Γιάννη Πάριο και από εθνομουσικολόγους και καθηγητές μουσικής, πανεπιστημιακούς.

Η συζήτηση μας λιτή και κατανοητή …

Α.Ρ. Υπηρετείτε μέσα από το δρόμο της Μουσικής την Ελληνική μας Παράδοση , σημείο αναφοράς της Πατρίδας μας . Πόσα χρόνια θυμάστε τον εαυτό σας να τραγουδάτε , να παίζετε με ιδιαίτερη τεχνική Παραδοσιακά όργανα … ακόμα και να διευθύνετε την ενορχήστρωση ?

Β.Κ. Τραγουδάω επαγγελματικά από 11 ετών. Παίζω λαούτο από τα 13 μου, μπουζούκι από τα 15 μου, και μετά συνέχισα να παίζω άλλα 10 όργανα . Διευθύνω και ενορχηστρώνω από 21 ετών.

Α.Ρ. Σας έχουμε χαρεί, θαυμάσει ακούγοντας τα ξεσηκωτικά Μουσικά έργα σας ενώ παράλληλα πλήθος κόσμου χορεύει στους ρυθμούς του μπάλου και όχι μόνο … μεγάλο ποσοστό του οποίου είναι νέα παιδιά.
Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ελλάδας μας ?

Β.Κ. Η νεολαία μας με ακολουθεί από το 1991 ανελλιπώς όπου και κυκλοφόρησα το …μέσα από το μαγαζί… μια ζωντανή ηχογράφηση η οποία δημιούργησε σταθμό στην καριέρα μου και στην νησιώτικη μουσική . Από τότε δεν υπήρξε γλέντι ή κοινωνική εκδήλωση που να μην κορυφωθεί με νησιώτικα τραγούδια. Οι νέοι δε στα στέκια τους απαραίτητα θα συμπεριλάβουν δικά μου τραγούδια στην διασκέδασή τους. Στους περίεργους καιρούς που βιώνουμε σαν λαός σε χιλιάδες χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών , αλλά και η αγάπη επίσης των νέων που έχουν στραφεί στην εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων μελωδικών σκοπών … είναι ίσως η μόνη αντίσταση του λαού μας ενάντια στην ισοπέδωση των πάντων της παγκοσμιοποίησης . Κρατούν γερά … το δένδρο δεν ξεραίνεται δεν σαπίζουν οι ρίζες του

Α.Ρ. Η Νάξος ως γενέτειρα του Νησιώτικου συνεχίζει να σας συγκινεί στο ευρύτερο φάσμα των Κυκλάδων ?

Β.Κ. Στην Νάξο γεννήθηκα και μεγάλωσα … εκεί όλα τα παιδικά και ανέμελα παιδικά μου χρόνια … το όνειρό μου είναι να ξαναγυρίσω κοντά της και να φύγω από αυτόν τον κόσμο στην αγκαλιά της.

Α.Ρ. « Όσο η αγάπη ζει » Μιλήστε μας για την νέα αυτή παραγωγή …
(General Music ) Δεν σας κρύβω πως μας έχει συνεπάρει στην απόλυτη ερωτική διάσταση , στο μεγάλο δώρο της αγάπης που νιώθουμε και ταυτιζόμαστε όταν ακούμε τα τραγούδια αυτά …

Β.Κ. Είναι η πρόσφατη δισκογραφική μου πρόταση η οποία έγινε με πολύ μεράκι. Περιέχει δώδεκα τραγούδια 11 νέα και 1 παραδοσιακό . Εκτός από εμένα συμμετέχουν δημιουργικά ο Σταμάτης Χατζόπουλος με τρία τραγούδια , ο Γιάννης Ανδρής και ο Θανάσης Περιστεράκης με δυο . Τραγουδούν μαζί μου ο γιός μου Μιχάλης Κονιτόπουλος και μοιραζόμαστε ένα τραγούδι με τους Droulias Brothers
Το ερωτικό στοιχείο είναι κάτι που δεν λείπει από τον Νησιώτη και τα τραγούδια του.

Α.Ρ. Ο Νησιώτικος ρυθμός, «παντρεύεται» άψογα με τον Κρητικό, και το «Δεν πάει άλλο», είναι το αποτέλεσμα ότι πιο φρέσκου και μοντέρνου στην αναγκαιότητα του σήμερα, στην εξέλιξη που πάντα θα παραμένει διαχρονική αξία … Πως σκεφτήκατε αυτήν την ιδέα ? Πως υλοποιήθηκε ?

Β.Κ. Όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν κατοίκους με καταγωγή την Κρήτη , η δε Νάξος έχει μαζί της απόλυτους δεσμούς από την αρχαιότητα . Οι οικογένεια μου δε, ήρθε από εκεί το 1799 . Μοιραίο λοιπόν είναι να υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία σε ήθη , έθιμα , μουσικές κλπ. Η ιδέα αυτή της μίξης του Ναξιώτικου και του Κρητικού στοιχείου έδεσε αβίαστα και ένθερμα.

Α.Ρ. Τι γνώμη έχετε για τα reality shows ? Πως αξιολογείτε την νέα γενιά στον χώρο της Μουσικής ?

Β.Κ. Τα Talent shows δεν κάνουν κακό στους συμμετέχοντες διότι τους δίνουν την ευκαιρία μιας σύντομης αναγνώρισης . Δεν επιτελούν όμως και κανένα σπουδαίο έργο . Απόδειξη ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα finalist να κάνει καριέρα , είναι μια πυγολαμπίδα που με το φως της μέρας εξαφανίζεται. Σε γενικές γραμμές σίγουρα υπάρχουν ταλέντα και σπουδαίοι οιωνοί , δεν νομίζω όμως ότι τους δίνονται οι σωστές ευκαιρίες. Οι «εντολές» δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια.

Α.Ρ. Μουσική / βιοπορισμός . Ποια στοιχεία ή παράμετροι εξασφαλίζουν την επιλογή της Μουσικής ως Επάγγελμα ?

Β.Κ. Υπάρχουν οι Μουσικοί που αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες μελέτης και γνώσης στην Μουσική . Αυτοί λοιπόν έκαναν αυτήν την μεγάλη αγάπη τους βιοπορισμό. Εγώ τους θεωρώ ιδιαίτερα τυχερούς μεταξύ αυτών και τον εαυτό μου διότι έκαναν επάγγελμα αυτό που αγαπούν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους . Υπάρχει ωραιότερο να ζεις από αυτό που τόσο αγαπάς … υπάρχουν βέβαια και οι Μουσικοί που κάνουν αυτό το επάγγελμα μόνο για βιοπορισμό.

Α.Ρ. Έρωτας – Αγάπη – Συντροφικότητα – Χημεία – Σεβασμός – Εκτίμηση
Πως τα ταξινομείτε ? υπάρχουν όρια ?

Β.Κ. Η σωστή σειρά νομίζω πως είναι Έρωτας, χημεία, αγάπη, συντροφικότητα , εκτίμηση, σεβασμός. Όλα αυτά τα στοιχεία συνάδουν κατά προσέγγιση μια όμορφη και σωστή πορεία ζωής μεταξύ δυο ανθρώπων ( ετερόφυλων ) οι οποίοι ήρθαν κοντά και αποφάσισαν να διανύσουν το μονοπάτι πλάι πλάι σαν ένας άνθρωπος … το να συμβεί αυτό βέβαια είναι τόσο δύσκολο όπως και εύκολο.

Α.Ρ. Με χαροποιεί αφάνταστα ότι έχετε κάθετη άποψη σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους με προέκταση τους Έλληνες στην περίοδο που διανύουμε …Η Μουσική εκφράζει αυτά τα μηνύματα και τα μεταδίδει μακρύτερα ?

Β.Κ. Σε ευχαριστώ για τις απόψεις που έχεις για μένα , και ναι η μουσική μεταδίδει μηνύματα που περιέχει , ιδιαίτερα ο στίχος. Θα έλεγα δε ότι σε όλες τις εποχές υπήρξαν καλλιτέχνες που πέρα από τη νότα κεφιού, γλεντιού, έρωτα , ξενιτιάς πέρασαν μηνύματα κοινωνικά , επαναστατικά κα.
Διαμόρφωση συνείδησης δημιούργησαν εναντιώσεις προς αυτούς που είχαν καταπατήσει δικαιώματα δημοκρατικά, Συνταγματικά, ανθρώπινα έδωσαν στον λαό ελπίδα και θάρρος. Το σήμερα με έχει απογοητεύσει πλήρως διότι δεν πιστεύω πως δεν υπάρχουν πια τέτοιοι καλλιτέχνες απλά οι περισσότεροι βολεμένοι σιωπούν εκκωφαντικά.

Α.Ρ. Πείτε μας μια ευχή για τους αναγνώστες αλλά και κάτι που θα απευθύνεται στα παιδιά σας ως ευχή ή συμβουλή

Β.Κ. Εύχομαι να βρούμε μέσα μας δύναμη και κουράγιο να αποτινάξουμε από πάνω μας τους λύκους που μας κλέβουν την ζωή , την ευτυχία μας και την γαλήνη μας. Για τα παιδιά μου εύχομαι να έχουν αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την οικογένεια τους , και να αποζητούν την ευχή των γονιών τους. ‘’ Ευχή γονιού αγόραζε και στο βουνό περπάτει ‘’ έλεγε συχνά πυκνά η μαμά μου.

Α.Ρ. Που μπορούμε να σας δούμε , να σας ακούσουμε ?

Β.Κ. Πάω πάντα εκεί … που με οδηγεί η αγάπη του κόσμου !!!