Β.Παπαευαγγέλου: Θα επαναφέρουμε τη μάσκα για όλους αν..

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή να εισηγηθεί την επιστροφή των μασκών το χειμώνα στους εξωτερικούς χώρους αν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού.

Παράλληλα σημείωσε πως τα σοκάκια της Μυκόνου είναι σαν εσωτερικός χώρος, ενώ τόνισε πως ο συνδυασμός των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών με τα παιδιά στα σχολεία θα είναι «εκρηκτικός».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε αρχικά:

«Σε ένα περιβάλλον ανεμβολίαστων παιδιών και ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών θα έχουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό που θα μπορούσε να φέρει πολλές συρροές».

«Τα παιδιά μου θα τα βάλω σε ένα είδος καραντίνας για λίγες μέρες όταν γυρίσουν» τόνισε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια ενώ μίλησε και για τα κρούσματα σε κατασκηνώσεις, λέγοντας:

«Ελπίζω ότι στα σχολεία θα τηρηθούν καλύτερα τα πρωτόκολλα» τόνισε. Η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, όχι όμως επιλεκτικά στα παιδιά, σε όλους».

Παπαευαγγέλου: «Τα σοκάκια της Μυκόνου σαν εσωτερικός χώρος»

Για τα νησιά και τις μάσκες υποχρεωτικά στους εξωτερικούς χώρους η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι τα σοκάκια της Μυκόνου είναι σαν εσωτερικός χώρος το βράδυ και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι.

«Οριζόντια να βάλουμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει συζητηθεί, αλλά ενδεχομένως να το εισηγηθούμε το χειμώνα ή με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Ποτέ δεν είχαμε πει να βγει η μάσκα από τους εσωτερικούς χώρους, είτε για ανεμβολίαστους είτε για εμβολιασμένους» ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Τον Αύγουστο η εισήγηση για την τρίτη δόση του εμβολίου

Για την τρίτη, ενισχυτική δόση που άρχισε να χορηγείται στο Ισραήλ, είπε ότι «έχει αρχίσει η κουβέντα και στην Ελλάδα το συζητάμε στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών, πρώτη προτεραιότητα είναι τα ευάλωτα άτομα, δηλαδή τα ανοσοκατεσταλμένα, το επεξεργαζόμαστε και μέσα στον Αύγουστο θα εισηγηθούμε σχετικά».

«Προτεραιότητα είναι οι ευάλωτοι συνανθρώπου, μας μέσα σε αυτούς θα είναι και άνθρωποι πάνω από κάποια ηλικία.

Περιμένουμε κι άλλες μελέτες που θα δείξουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» δήλωσε αναφορικά με τη μελέτη της Pfizer ότι η τρίτη δόση μπορούσε να καλύψει τη μετάλλαξη Δέλτα ως 11 φορές περισσότερο.