Τζόνσον: «Τρομερό λάθος της Δύσης όταν άφησε τον Πούτιν να ξεφύγει το 2014»

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Δύση έκανε ένα «τρομερό λάθος» αφήνοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να «ξεφύγει» μετά την εισβολή του στην Κριμαία το 2014.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Πούτιν διέπραξε «μια πράξη βίαιης επιθετικότητας» και αφαίρεσε «ένα τεράστιο κομμάτι από μια κυρίαρχη χώρα», στην πρώτη του εισβολή στην Ουκρανία, σε άρθρο του στην Daily Telegraph.

«Όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία την πρώτη φορά, το 2014, η Δύση έκανε ένα τρομερό λάθος. Ο Ρώσος ηγέτης είχε διαπράξει μια πράξη βίαιης επιθετικότητας και είχε αφαιρέσει ένα τεράστιο κομμάτι από μια κυρίαρχη χώρα – και τον αφήσαμε να ξεφύγει» ήταν το σχόλιο του Τζόνσον.

«Και έτσι, όταν (ο Πούτιν) έφτασε τελικά να ξεκινήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία, ήξερε ότι ο κόσμος θα δυσκολευόταν πολύ να τον τιμωρήσει. Ήξερε ότι είχε δημιουργήσει έναν εθισμό. Γι’ αυτό νιώθει ικανός να βομβαρδίζει μαιευτήρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αρκετά τολμηρός ώστε να εξαπολύει επιθέσεις σε οικογένειες που φεύγουν» συνέχισε.

Ο τερματισμός της εξάρτησης του κόσμου από τη ρωσική ενέργεια θα προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας στον Πούτιν, είπε ο Τζόνσον καθώς υποστήριξε το σχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Για να αντικαταστήσει τη ρωσική ενέργεια και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επεκτείνει την παραγωγή αιολικής ενέργειας και να επενδύσει σε άλλες ανανεώσιμες πηγές, είπε ο Τζόνσον. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να αντιστρέψει το «ιστορικό λάθος» της απομάκρυνσης από την πυρηνική ενέργεια, είπε. «Μπορεί να έχει το χέρι του στις πηγές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει τον άνεμο της Βόρειας Θάλασσας» είπε ο Τζόνσον για τον Ρώσο πρόεδρο.