Τζόνσον για Πούτιν: «Θα ήταν τρελός» να βομβαρδίσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα

«Τρελό» χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αν αποφασίσει να εξαπολύσει επίθεση με πυρηνικά κατά της Ουκρανίας ενώ εκτίμησε πως αν αυτό συμβεί, τότε θα απομονωθεί η Ρωσία.

«Ο Πούτιν θα ήταν τρελός να βομβαρδίσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα» δήλωσε στο Sky News ο Μπόρις Τζόνσον ενώ σε μια «προειδοποίηση» προς τον Ρώσο πρόεδρο για τις συνέπειες της κλιμάκωσης του «βάρβαρου πολέμου του», ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι ο Πούτιν θα υποστεί «ολική καταστροφή», με τη Ρωσία να μπαίνει σε «οικονομικό πάγωμα».

Και για αυτό δεν πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας. Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι η χρήση πυρηνικού όπλου θα σήμαινε ότι ο κ. Πούτιν «θα υπέβαλε αμέσως την παραίτηση της Ρωσίας από το κλαμπ των πολιτισμένων εθνών και θα έχανε μεγάλο μέρος του εδάφους της παγκόσμιας σιωπηρής συναίνεσης που είχε», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη προθυμία να δοθεί στον Πούτιν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Αυτό θα χαθεί, τη στιγμή που θα κάνει κάτι τέτοιο».

«Θα χάσει επίσης, την προστασία των Κινέζων. Και στην ίδια του τη χώρα, νομίζω ότι θα προκαλούσε μια απολύτως υστερική αντίδραση, κάτι ανάλογο». Ο κ. Τζόνσον είπε ότι αν υπάρξει μια τέτοια στρατιωτική πράξη από τον κ. Πούτιν, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους απάντηση. «Υπάρχουν όλων των ειδών οι επιλογές» τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στα κράτη P3 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), δήλωσε, θεωρώντας «πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, πολύ απίθανο να φτάσουμε σε αυτό (μια τακτική πυρηνική επίθεση από τον Πούτιν)».

Δείτε το βίντεο του Sky News:

Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως θα πάει στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή Cop-27 που θα ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου αφού «προσκλήθηκε από τους Αιγύπτιους», από τότε που ήταν πρωθυπουργός. Μάλιστα, η παρουσία του θα αυξήσει την πίεση στον σημερινό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.