Τυνησία: Οριστική άρνηση στην Τουρκία για συμμαχία – Πλήγμα στο σχεδιασμό της Άγκυρας

Τυνησία

Όπως όλα δείχνουν το όνειρο του Ρ.Τ.Ερντογάν για την δημιουργία βάσεων στην Τυνησία λαμβάνει οριστικό τέλος, καθώς με ξεκάθαρη δήλωση της τυνησιακής προεδρίας αυτό το ενδεχόμενο «δεν θα γίνει ποτέ».

Η Προεδρία στην Τυνησία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως: 

«η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στη Λιβυκή κρίση. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον».

Η Άγκυρα επιδίωκε να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ.

Εν ολίγοις το λιβυκό καθεστώς ήθελε να αποκτήσει το ίδιο στρατηγικό πλεονέκτημα του Χαλίφα Χάφταρ που χρησιμοποιεί την επικράτεια της Αιγύπτου.

Το καθεστώς της Τρίπολης έλπιζε να έχει το ίδιο στρατηγικό βάθος εάν η Τυνησία τηρούσε την ανάλογη φιλική στάση.

Αν η Τυνησία συναινούσε θα μπορούσαν να βγάλουν σχέδια πτήσης τα τουρκικά αεροσκάφη για την Τυνησία και δε θα μπορούσαμε να τα αρνηθούμε τότε γιατί δεν θα υπήρχε η δικαιολογία του εμπάργκο του ΟΗΕ και όλα τα τουρκικά αεροσκάφη θα πηγαίνανε στην Τυνησία και από εκεί στην Λιβύη.

Αν αυτό αποτυπώνει την πραγματικότητα και δεν υπάρξει χρήση των τυνησιακών αεροδρομίων από την Τουρκία τότε πρόκειται για την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια της Τουρκίας στην υπόθεση αυτή.

EHA News@eha_news

: President of Tunisia makes statements about Erdogan’s visit to Tunisia

( About a possible alliance of Libya’s GNA, Turkey, Tunisia, and Algeria against Haftar’s LNA ):

“We will certainly not join any alliance now or in the future.”

Προβολή εικόνας στο Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News