Τσίπρας: «Eίμαι ένα πολιτικό ον, έχω μάθει στη ζωή μου να μάχομαι- Να μη φυγομαχώ»

Το τέλος ανοχής εντός και εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σήμανε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας κατά την εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, την οποία αποτίμησε ως ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία ανάταξης του κόμματός του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε άπαντες προ των ευθυνών τους, λίγο πριν την αυριανή κάλπη, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα

Αν και τα πάντα θα κριθούν στο τελικό αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας έθεσε χθες όλους προ των ευθυνών τους, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα, οπότε και ο ίδιος θα είναι εκ νέου παρών στις πολιτικές επάλξεις.

«Τίποτα αναπάντητο»

Επιχειρώντας έναν μικρό προσωπικό απολογισμό, «σε όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, λοιπόν, ακριβώς επειδή κοιτάζαμε την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, μας έδιναν σφαλιάρες και εμείς γυρνάγαμε και το άλλο μάγουλο. Ε, τελείωσε λοιπόν αυτό» διαμήνυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας πως «τώρα δεν θα μένει τίποτα αναπάντητο. Και τώρα θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες».

Ακόμη και αν η παραπάνω αποστροφή του, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χθες στον ΑΝΤ1 αφορούσε τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις και δη το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει αποκρυσταλλώσει τις κινήσεις του για την επόμενη ημέρα, οι οποίες δεν θα είναι ασύνδετες με το περιεχόμενο της κάλπης. Στη λογική αυτή, «δεν θα προδικάσω την επόμενη μέρα πριν δω το αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κρατώντας για λίγα εικοσιτετράωρα ακόμη κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες πρωτοβουλίες του. Αντίθετα, «προσδοκώ μέχρι να κλείσει η κάλπη και προσδοκούμε και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», όπως είπε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, με μια ισχυρή δόση ρεαλισμού πως «δεν πετάμε στα σύννεφα, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Την ίδια ώρα, ο «πειρασμός» της επόμενης ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βασανίζει πολλά κομματικά στελέχη, καθώς αν το ποσοστό της απλής αναλογικής, το οποίο κατά τον κ. Τσίπρα «σκιάζει» την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, επαληθευθεί, τότε τα περιθώρια των όποιων ελιγμών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα για την Κουμουνδούρου, αν και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί συνεκτικά για το κόμμα. Βασική παράμετρος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο εξής θα αποτελέσει η προσωπική στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε ένα σαφές στίγμα χθες, λέγοντας στον ΑΝΤ1 πως «είμαι ένα πολιτικό ον, έχω μάθει στη ζωή μου να μάχομαι. Να μη φυγομαχώ». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θυμήθηκε πως «κάποιες στιγμές το ‘15 εκτιμούσαν ότι θα αποχωρήσω με ελικόπτερο από τη χώρα». «Όχι μόνο δεν αποχώρησα με ελικόπτερο, αλλά βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, πετύχαμε πολλά που κανείς τότε δεν περίμενε» υπογράμμισε με νόημα, για να συμπυκνώσει την επιθυμία του σε οκτώ λέξεις: «δεν έφυγα. Είμαι εδώ και θα είμαι εδώ».

Πλατφόρμα και διαδικασίες

Πέρα από τις προσωπικές επιδιώξεις του, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην λειτουργία του κόμματος, περιγράφοντας πως ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει συλλογικές διαδικασίες. Και εγώ έχω ξεκαθαρίσει με κάθε ευκαιρία ότι θα είμαι παρών, δεν θα φυγομαχήσω, δεν φυγομάχησα στις πιο δύσκολες στιγμές». Στην προοπτική, μάλιστα, της συλλογικής αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, ο ίδιος εξήγησε πως «θα είμαι παρών, θα καταθέσω τις απόψεις και το σχέδιο μου για πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής Παράταξης, θα ξαναέρθει να διεκδικήσει σύντομα τη διακυβέρνηση του τόπου», «φωτογραφίζοντας» μια προσωπική πλατφόρμα για την επαύριον του κόμματος. Πάντως, «το τι θα κάνω εγώ προσωπικά και πώς αυτό θα αξιολογηθεί και ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, θα το κρίνουμε συλλογικά», επισήμανε, για να προσθέσει πως «αν καταφέρει να κερδίσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση και να ανατρέψει πλήρως το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης του Μαΐου, προφανώς και θα είναι μια διαφορετική μέρα για τον ελληνικό λαό και για το κόμμα». «Αλλά εάν χάσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση με όποιο ποσοστό, θα πρέπει να αναστοχαστεί. Θα πρέπει να πάει σε μια διαδικασία μέσα από την οποία θα αποτιμήσει και θα κάνει απολογισμό για το τι έπραξε σωστά και το τι έπραξε λάθος» συνέχισε ο κ. Τσίπρας υπαινισσόμενος την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως πιθανά ένα έκτακτο Συνέδριο. Όμως, «δεν συνηθίζω να κάνω hop πριν πηδήξω το χαντάκι» αστειεύτηκε ο κ. Τσίπρας, όταν το βάθος του δεν έχει ακόμη διαφανεί.

Ζητούμενο για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, είναι αυτός να «ξαναδιεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας», καθώς ως «ο βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης ως το Λαϊκό Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, που είχε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα συνεχίσει, θα ανασυγκροτηθεί προκειμένου να διεκδικήσει την προοπτική της διακυβέρνησης στην επόμενη φάση», προβλέποντας ακόμη πως «η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που θα ακολουθήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν είναι τέσσερα, θα είναι πολύ σκληρή».

Κορυφώνοντας την προεκλογική του παρουσία τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε σε ορισμένες στιγμές τη συγκίνησή του, αλλά και την ανάγκη του να τοποθετηθεί επί προσωπικού, για την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Δεν αισθάνομαι ότι μου χρωστάει ιστορία. Αισθάνομαι ότι έχω κάνει το χρέος μου απέναντι στη χώρα και στην πατρίδα, όταν η ιστορία με κάλεσε σε δύσκολες στιγμές. Τώρα όμως αισθάνομαι ότι έχω ένα χρέος απέναντι σε αυτή την παράταξη. Το χρέος ήταν και παραμένει να μην φυγομαχήσω ούτε και τώρα, να σταθώ όρθιος για να κρατηθούμε και να σηκωθούμε ψηλότερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης» περιέγραψε στο in.gr, η οποία, όμως, δεν έχει προδιαγραφεί πλήρως ως προς το αποτέλεσμά της, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

«Συντηρητική στροφή»

Ελπίζοντας προς το καλύτερο, «εμένα με εξέπληξε από τα exit polls που έδειξαν ότι το 20%, τεράστιο ποσοστό, επέλεξαν τι θα ψηφίσουν τη μέρα των εκλογών, πάνω από την κάλπη. Αυτό λοιπόν δείχνει μια κατάσταση μεγάλης ρευστότητας, του πολιτικού σκηνικού» επισήμανε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εκτιμώντας πως «καταγράφεται αυτή τη στιγμή μια συντηρητική στροφή». «Όμως νομίζω ότι ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το έλλειμμα πολιτικών ταυτοτήτων μπορεί αυτό να είναι κάτι συγκυριακό, το οποίο θα αλλάξει το επόμενο διάστημα και οφείλουμε εμείς να δουλέψουμε προκειμένου να αλλάξει», προέβλεψε, επενδύοντας στο γεγονός ότι «η ελληνική κοινωνία, από τη μεταπολίτευση και μετά, είχε σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές σαφή προοδευτική πλειοψηφία» με έναν αστερίσκο: «μέχρι σήμερα τουλάχιστον».

Ευχάριστη έκπληξη

Στην αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαρακτήρισε ως ευχάριστη έκπληξη και το μήνυμα στήριξης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, «διότι τι σηματοδοτεί αυτό και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη στιγμή; Γιατί στις καλές στιγμές είναι εύκολο για κάποιον να σε στηρίξει διεκδικώντας και μέρος της επιτυχίας». «Ο Γαβριήλ επέλεξε να συμβάλει σε μια δύσκολη μάχη για την παράταξη, για τον χώρο μας, για το κόμμα μας και αυτό σηματοδοτεί ότι υπάρχει πολύς κόσμος, ο οποίος μπορεί να έχει και τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί ιστορικά όλο αυτό το διάστημα, αλλά τώρα συνειδητοποιεί ότι το κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι να μην υπάρχει μια ανεξέλεγκτη και καθεστωτική δεξιά διακυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «αυτό απαιτεί ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης να είναι δυνατός».