Τσίπρας από Σύνταγμα: Την Κυριακή αποφασίζουμε τι θέλουμε, Ανθρωπιά ή βαρβαρότητα

Στο Σύνταγμα πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε ήδη όρθιοι για να δώσουμε αυτόν τον αγώνα που είναι πιο χρήσιμος από κάθε άλλο αγώνα. Έχουμε μάθει να πηγαίνουμε κόντρα στους συσχετισμούς για τις ανάγκες της πλειοψηφίας.

Δεν θα αφήσουμε δευτερόλεπτο χαμένο μέχρι να κλείσουν οι κάλπες για να περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν θα κρίνουν απλώς τον νικητή και τον ηττημένο, αλλά «ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια,

πώς και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, τα επόμενα τέσσερα χρόνια», «θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας».

«Τα διλήμματα της κάλπης είναι πολύ σκληρά γιατί αυτή τη φορά ψηφίζουμε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Αντιπαρατίθενται δυο σχέδια. Το δικό μας είναι αυτό της Δικαιοσύνης, της ισονομίας.

Για μια χώρα ανθρωπιάς που θα φροντίζει όλους τους ανθρώπους της ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας, που κανένας δεν θα πεθαίνει στην καρότσα ενός αγροτικού για να πάει στο νοσοκομείο»,

είπε και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τα μικρομεσαία στρώματα.

«Από την άλλη μεριά έχουμε το σχέδιο που βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη και αποθεώνει την αγορά. Που υπολογίζει περισσότερο κέρδη και ζημιές παρά τις ανθρώπινες ζωές».

«Η ανάπτυξη με τις νεοφιλελεύθερες ιδέες δεν ήρθε ποτέ και πουθενά. Είναι μια ανάπτυξη μη βιώσιμη καταδικασμένη να φέρνει κρίσεις και εντάσεις»

Στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ που την κατηγόρησε ότι κρύβει το πρόγραμμά της και λέει ψέματα για τις προεκλογικές εξαγγελίες, τις οποίες χαρακτήρισε ως «αέρα κοπανιστό».

Ανθρωπιά ή βαρβαρότητα
«Γι αυτό ο κ Πνευματικός φανέρωσε άθελά του ότι θα γίνεται διαλογή ασθενών. Και τις ακριβές θεραπείες θα τις χορηγούν με βάση το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Αυτή η κυνική ιδεολογία που μετράει τα πάντα σε κόστη και ζημιές οδηγεί σε μια κοινωνία βαρβαρότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ναυάγιο της Πύλου, σημειώνοντας ότι δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος για να υπερασπιστεί τις αξίες του.

»Για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι αυταξία και δεν λογαριάζουμε ούτε εθνικότητα, ούτε θρησκεία, ούτε οικονομική δυνατότητα.

Δεν θα λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος όταν αφορά τις αξίες μας. Αυτό κάναμε και στο ναυάγιο της Πύλου. Και μας είπαν μη ρωτάτε, μη μιλάτε, μην αναπνέετε.

Γιατί; Γιατί δεν ήταν πλούσιοι, δεν ήταν Έλληνες, δεν ήταν τουρίστες. Και τους απαντήσαμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στις αξίες και τον πολιτισμό μας και να μιλάμε και να ρωτάμε».

«Αυτές τις αξίες υπηρετήσαμε όταν η χώρα ήταν αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση.

Κάναμε τη χώρα συνώνυμο της ανθρωπιάς και δεν θα την αφήσουμε να γίνει συνώνυμο της βαρβαρότητας».

Δεν θα μας τρελάνουν κάνοντας το ψέμα να φαίνεται αλήθεια

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην ΝΔ λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν σαν πεδίο κερδοφορίας τα δημόσια αγαθά.

«Στόχος της επόμενης κυβέρνησής μας είναι να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη, τη βγάλαμε από τα μνημόνια. Δεν αρκεί που μείναμε Ευρώπη, πρέπει και να γίνουμε Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Θα βάλουμε φρένο στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Έχουμε ένα πρόγραμμα για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο,

την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ άμεσα, την αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Ένα πρόγραμμα που προτάσσει τη μείωση των έμμεσων φόρων. Δεν θα μας τρελάνουν κάνοντας το ψέμα να φαίνεται αλήθεια όπως ο Τραμπ στην Αμερική, είπε και πρόσθεσε ότι «θα βάλουμε χέρι στα υπερκέρδη».

ΝΔ όπως ΕΡΕ

Ο Αλέξης Τσίπρα αναφέρθηκε και στο θέμα της μειονότητας, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «επεδίωξε μία τοξική προεκλογική εκστρατεία, μη διστάζοντας να ρίξει στην προεκλογική αρένα ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της μειονότητας.

Δεν δίστασαν να γυρίσουν τη χώρα στα μονοπάτια του διχασμού. Εθνική εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ και μειοδότες οι βουλευτές και οι ψηφοφόροι του. Λες και δεν είναι η ΝΔ αλλά η ΕΡΕ.

Πήραν όμως το μάθημα που τους άξιζε. Εμάς και τους μειονοτικούς βουλευτές μας ήθελε να διασύρει ο Μητσοτάκης και τελικά μετέτρεψε τον δικό του μειονοτικό υποψήφιο σε αποδιοπομπαίο τράγο, όπως συνηθίζει.

Δεν δίστασε να στείλει την Ντόρα Μπακογιάννη στη Ροδόπη και να εκβιάσει τη μειονότητα. Ένα μήνυμα που ήθελαν να το στείλουν σε όσους αντιδρούν στα σχέδιά τους.

Εμείς με την πατρίδα δεν παίζουμε. Δεν είναι αναλώσιμη η Ελλάδα, ούτε τη βγάζουμε στο παζάρι για λίγες ψήφους. Την πατρίδα την έχουμε πάνω από τα κομματικά μας συμφέροντα. Και θα την υπερασπιστούμε», πρόσθεσε.

Η στρατηγική της ΝΔ αντιγράφει τον Μακιαβέλι

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, δεν είναι συνέχεια της προηγούμενης. Είναι μια καινούργια αναμέτρηση. Και τα διλήμματα αυτή τη φορά είναι σκληρά. Δεν τα βάζουμε εμείς.

Το εκλογικό σύστημα που δίνει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, τα βάζει. Και στην κρίση του λαού είναι τα δύο προγράμματα αλλά και οι δυο εναλλακτικές στρατηγικές.

Η δική μας στρατηγική είναι στρατηγική της ισχυρής δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της κοινωνίας των πολιτών, της συμμετοχής, της συμπερίληψης και του διαλόγου.

Η στρατηγική της ΝΔ βρίσκεται στον αντίποδα. Το πρόγραμμά της αντιγράφει τα εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού και η στρατηγική της αντιγράφει τον Μακιαβέλλι.

Γιατί στρατηγική και σχέδιό τους δεν είναι μόνο να κερδίσουν τις εκλογές αλλά κυρίως να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους εμποδίσει να στήσουν από Δευτέρα ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς.

Στόχος τους είναι μια κατακερματισμένη, και ανίσχυρη αντιπολίτευση. Με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή. Αυτό επιδιώκουν.

Το λένε. Και το δείχνουν ευνοώντας στην πράξη συγκεκριμένα κόμματα, που βοηθούν αυτό το σχεδιασμό.

Γιατί; Γιατί ένα υποβαθμισμένο κοινοβούλιο με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση, είναι η καλύτερη προϋπόθεση για τη συγκρότηση όχι μιας κυβέρνησης αλλά ενός καθεστώτος.

«Ήταν ένα κράτος μεγάλου αδερφού που θα γίνει ακόμα πιο ασύδοτο και ανεξέλεγκτο εάν επαναληφθούν οι συσχετισμοί της κάλπης της απλής αναλογικής.

Γι αυτό καλούμε τον κάθε πολίτη να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το ζήτημα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η δημοκρατική κανονικότητα.

Καλούμε τους πολίτες να σκεφτούν ποιες επιλογές στην κάλπη βοηθούν τον Μητσοτάκη και ποιες επιλογές τον εμποδίζουν.

Καλούμε κάθε πολίτη να προσέλθει στις κάλπες να μη βγάλει την ψήφο του από την κάλπη της Δημοκρατίας, και έκανε κάλεσμα σε αυτούς που δεν ψήφισαν να προσέλθουν στις κάλπες.

«Γιατί το λέω από την πρώτη στιγμή καμία αναμέτρηση δεν κρίνεται εάν δεν το πει ο λαός με την ψήφο του και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν δίνεται».

Στο τέλος ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης τις επόμενες μέρες μέχρι να κλείσει και η τελευταία κάλπη την Κυριακή. Και από τη Δευτέρα να είμαστε πάλι μαζί, και θα είμαστε πόλι μαζί στο πλάι της κοινωνίας για λογαριασμό της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μήνυμα εγρήγορσης μέχρι τις κάλπες

«Γιατί το ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς, το αποκούμπι των αδικημένων η φωνή όσων δεν έχουν φωνή τυχαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης. Ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης.

Όχι κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης, κόμμα που θα φέρει τον λαό στη διακυβέρνηση και την εξουσία.

Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας, άνθρωπο τον άνθρωπο να διεκδικήσουμε την κάθε ψήφο για τον αγώνα των αξιών μας».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε «πόσες δημοσκοπήσεις χρειάζονται για να απαντήσουν σ’ αυτή τη συγκέντρωση;»