Τσιάρας για βιασμό 12χρονης: Η Εισαγγελία θα αποφασίσει αν δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των 213 εμπλεκόμενων

«Μονάχα η ισόβια κάθειρξη υπάρχει σαν ποινή για τους βιαστές ανηλίκων», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Για τη φρικτή υπόθεση στον Κολωνό τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι «οι βιαστές ανηλίκων που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης».

«Στην ελληνική έννομη τάξη και με βάση τουλάχιστον συγκεκριμένα ισχύει πάντα ο ευμενέστερος νόμος και αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που ψηφίζεις ένα νόμο και μετά υπάρχει συγκεκριμένη εφαρμογή του νόμου. Αυτό άλλωστε συνέβη και όταν κάναμε τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και προβλέψαμε ότι ο βιασμός ανηλίκου τιμωρείται με μία και μόνη ποινή, και αυτή είναι τα ισόβια. Ξέρετε με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ με τον 4619 του 2019 η τιμωρία για το βιασμό ανηλίκου ήταν κάθειρξη από 5 έως 15 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάρας μιλώντας στο Open.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως η εισαγγελία θα αποφασίσει για το εάν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα της λίστας με τους 213 εμπλεκόμενους στην υπόθεση της 12χρονης.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο αποφασίζει η εισαγγελία και νομίζω ότι η δικαιοσύνη έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε την κρίσιμη στιγμή να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Το έχει αποδείξει πολλές φορές, νομίζω ότι πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς ειδικά μετά από πολλές αλλαγές που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα οι οποίες διασφαλίζουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μια μεγάλη αυστηροποίηση των ποινών σε σχέση με το τι έχει προηγηθεί αλλά βεβαίως εκτιμώ ότι η δικαιοσύνη για τέτοιου είδους ζητήματα με πολύ ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον (…)», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία του να κρίνω το δικαιοδοτικό έργο της δικαιοσύνης. Αν με ρωτάτε ως πολίτη προφανώς πρέπει να βγουν και αυτό θα σας το απαντούσα ευθέως. Όμως αντιλαμβάνεστε ότι η δικαιοσύνη έχει τους δικούς της κανόνες. Πρέπει να λειτουργεί μέσα από το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να λειτουργεί διασφαλίζοντας ουσιαστικά και το πραγματικό συμφέρον αλλά εμπνέοντας και την εμπιστοσύνη στους πολίτες και την κοινωνία. Νομίζω ότι όλα αυτά η δικαιοσύνη σε ένα πολύ μεγάλο βάθος χρόνου τα αποδεικνύει», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την καταχώρηση των υποθέσεων που σχετίζονται με ανήλικα παιδιά. Επίσης, ανέφερε πως μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του δικαστικού συστήματος είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

«Είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία που έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Κώτσιρας και πρόκειται ουσιαστικά να υλοποιηθεί ενδεχομένως και σε ένα επόμενο νομοσχέδιο (…). Που αφορά στην καταχώρηση των εκκρεμών υποθέσεων που έχουν σχέση με παραβατικότητα έναντι ανηλίκων στο ποινικό μητρώο ούτως ώστε όταν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να εργαστούν είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι έχουν σχέση με την εκπαίδευση με την φροντίδα, με τη γενικότερη διαχείριση παιδιών να είναι γνωστό ότι υπάρχει μία προηγούμενη υπόνοια παραβατικής συμπεριφοράς και με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.