Τσαβούσογλου: Τα γνωστά νταηλίκια για να…υπερασπιστεί το ψευδοκράτος

Τα γνωστά νταηλίκια της Άγκυρας επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά και την προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δίνοντάς του την ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Προχωρώντας σε επίθεση κατά της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις αντιδράσεις στην τουρκική πρόκληση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε με το γνωστό του ύφος:

«Δεν θα πάρουμε άδεια από κάποιον άλλο προκειμένου η ΤΔΒΚ να γίνει κάπου μέλος παρατηρητής. Τι δικαίωμα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρεμβαίνει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών; Ας ισορροπήσουν οι ΗΠΑ σε Ελλάδα και Νότια Κύπρο. Δεν πρόκειται να πάρουμε άδεια από αυτούς».

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πριν λίγες μέρες, απάντησε για το θέμα ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού», ανέφερε.

Τη συμμετοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, είχε καταδικάσει με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Βεβαίως το γεγονός ότι μένουν μόνο στις δηλώσεις και δεν προχωράνε σε πράξεις, όπως για παράδειγμα κυρώσεις που άλλωστε τις έχουν εύκολες, είναι που έχει αποθρασύνει πλήρως την Άγκυρα.