Τσαβούσογλου: Η Ρωσία θα είναι εγγυήτρια δύναμη της Ουκρανίας

“Κοιτάμε τα σχόλια στην Τουρκία, η Τουρκία θα μπει στον πόλεμο, θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο λόγος που πρότειναν στην Τουρκία εξαρχής (να είναι εγγυήτρια) και η Ρωσική Ομοσπονδία είπε ναι επειδή και οι δύο χώρες εμπιστεύονται την Τουρκία και βλέπουν την Τουρκία ως μια αντικειμενική, ισορροπημένη, εποικοδομητική και ειρηνική χώρα”, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ερώτηση εάν συναντηθούν Πούτιν και Ζελένσκι, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι “είναι στην ημερήσια διάταξη να συναντηθούν οι ηγέτες και πριν από αυτούς οι ΥΠΕΞ. Σε περίπτωση μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ των ΥΠΕΞ, θα συναντηθούν στη συνέχεια οι ηγέτες για να την υπογράψουν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες λέγοντας ότι σήμερα συζήτησαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για τα επόμενα βήματα.

“Διατηρούμε έντονη διπλωματία υπό την ηγεσία του Προέδρου μας από την αρχή για την επιβολή  κατάπαυσης του πυρός και διαρκούς ειρήνης”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: “Είμαστε σε επαφή με όλους, ειδικά σχετικά με την επαναξιολόγηση των κυρώσεων στην Ευρώπη εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων. Είπαμε χθες ότι περιμένουμε από τον Λαβρόφ να έρθει στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό. Ο Πρόεδρός μας θα έχει επαφές τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι”.