Τρίκαλα: Η ελεγχόμενη στάθμευση μείωσε τον κυκλοφοριακό φόρτο

Έναν μήνα μετά, τα δεδομένα του πρώτου μήνα λειτουργίας του νέου Συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης αποδεικνύουν ότι επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος, η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στα Τρίκαλα κατά 32%, όπως προκύπτει από τους αισθητήρες μέτρησης της κίνησης που ο Δήμος έχει εγκαταστήσει.

4.700 χρήστες χρησιμοποίησαν το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, με 510 αιτήσεις από μόνιμους κατοίκους και – το κυριότερο – με 28.000 κιλοβατώρες, που θα διατεθούν σε τρικαλινούς/ες που είναι ενταγμένοι/ες στις δομές πρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων.

Αυτή η διάσταση, η κοινωνική, είχε προαναγγελθεί από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος είχε τονίσει ότι το μισό του ποσού που συγκεντρώνεται, «μετατρέπεται» σε κιλοβατώρες και αποδίδεται στην κοινωνία με τη στήριξη ευπαθών ομάδων στα Τρίκαλα. Αυτό αναλογεί στην πληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών για περίπου 60 σπίτια!».

Αναλυτικά τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η δημοτική επιχείρηση «Αστική Ανάπτυξη ΑΕ» αναφέρουν:

Χρήστες: 4.700

Αριθμός Συναλλαγών: 14:200

Συνολικός χρόνος στάθμευση 1.200.000 λεπτά (20.000 ώρες)

Αιτήσεις μόνιμων κατοίκων: 510

Επιδοτούμενες kWh: 28.000

Μείωση κυκλοφοριακού φόρτου: 32%

Μείωση μέσου χρόνου στάθμευσης: από 9,5 ώρες σε 3 ώρες

Αύξηση διαθεσιμότητας και πιθανότητας εύρεσης θέσης στάθμευσης: 50%

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το σύστημα «διευκολύνει την πόλη να ανασάνει, διευκολύνει την προσπάθεια για πιο καθαρή πόλη, για να μπορούν τα εμποδιζόμενα άτομα να κυκλοφορούν, οι πεζοί και οι ποδηλάτες να χρησιμοποιούμε περισσότερο, δρόμους και πεζοδρόμια.

Ανθρώπινη και λειτουργική πόλη μπορεί να υπάρξει με τη συμβολή όλων μας. Στην πορεία βλέπουμε πιθανές δυσχέρειες, τις συζητούμε και δίνουμε λύσεις για το καλύτερο».

Η ελεγχόμενη στάθμευση εφαρμόζεται σε μία ενιαία ζώνη, ως εξής:

  • Αντίτιμο (επισκεπτών) – άσπρη διαγράμμιση: 0,60€ ανά ώρα για τις δύο πρώτες ώρες στάθμευσης & 1,20€ για κάθε επόμενη
  • Μόνιμων κατοίκων -μπλε διαγράμμιση: Ετήσια κάρτα 20 €
  • Ειδικές θέσεις (Δικύκλων – ποδηλάτων, Φορτοεκφόρτωσης – Τροφοδοσίας Καταστημάτων, Οχήματα ΑμεΑ κ.α.)
  • Ενιαία  Ζώνη Στάθμευσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-14.30 και 17.30– 21.00, Σάββατο 8.30- 14.30 και Κυριακές – επίσημες Αργίες: Ελεύθερο
  • Οχήματα που φέρουν το ειδικό σήμα ΑμεΑ σταθμεύουν δωρεάνστις θέσεις που προβλέπονται για  οχήματα ΑμεΑ
  • Ο έλεγχος της νόμιμης στάθμευσης επί των οδών με  πινακίδες σήμανσης Ρ-69 θα γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία Τρικκαίων και το Τμήμα Τροχαίας Τρικάλων.