Τρέξτε για θαλασσινά γιατί ακριβαίνουν! “Άναψε φωτιές” ρεπορτάζ του NBC

Μεταξύ των κορυφαίων αποτελεσμάτων αναζήτησης του Google News χθες για την “κλιματική αλλαγή” είναι ένα άρθρο του NBC Nightly News που ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί πτώση της παραγωγής θαλασσινών και αύξηση των τιμών των θαλασσινών.

Αναλυτές εξηγούν πως το…στόρι του NBC είναι ψευδές. Τα αντικειμενικά δεδομένα δείχνουν ότι η παραγωγή ψαριών και οστρακοειδών αυξάνεται σταθερά, θέτοντας πολλά νέα ρεκόρ παραγωγής.

Το ρεπορτάζ του NBC Nightly News, με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει τη διαθεσιμότητα θαλασσινών», ισχυρίζεται ότι τα θερμότερα νερά από την κλιματική αλλαγή έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθεσιμότητας ψαριών και οστρακοειδών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μικρότερο μέγεθος ψαριού.

Τα στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Η έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με τίτλο Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια 2020, συζητά τη συγκομιδή της ποικιλίας θαλάσσιων προϊόντων γλυκού και αλμυρού νερού, που κυμαίνονται από φύκια, ψάρια πτερυγίων, ψάρια κελύφους και άλλα.

«Ο τομέας της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας επεκτάθηκε σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και η συνολική παραγωγή, το εμπόριο και η κατανάλωση έφτασαν σε ρεκόρ όλων των εποχών το 2018», γράφει ο FAO.

Ο FAO αναφέρει ότι μεταξύ 1990 και 2018, η παραγωγή άγριας αλιείας αυξήθηκε περισσότερο από 14%, ακόμη και όταν ορισμένες χώρες εφάρμοσαν περιορισμούς στη συγκομιδή ψαριών για να βοηθήσουν στην ανάκτηση των υπερθερισμένων αποθεμάτων ψαριών. Την ίδια χρονική περίοδο, η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας – συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από ιχθυοκαλλιέργειες υπό διαχείριση και κελύφη οστρακοειδών – αυξήθηκε περισσότερο από 527%.

Μια προηγούμενη έκθεση από το Our World Data δείχνει επίσης ότι κάθε κατηγορία ειδών γλυκού και αλμυρού νερού έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το….στόρι του NBC περιελάμβανε επίσης “μαρτυρίες” ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τα ψάρια μικρότερα, αλλά η επιστήμη λέει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το μέγεθος ορισμένων άγριων ψαριών έχει μειωθεί. Η επιστημονική δημοσίευση Phys.org εξήγησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια το λόγο που έχει μειωθεί το μέγεθος κάποιων άγριων ψαριών κι αυτός είναι είναι η υπεραλίευση ορισμένων αποθεμάτων ψαριών και όχι η κατάσταση των θερμότερων ωκεανών όπως ισχυρίζεται το NBC. Για πολλά δημοφιλή είδη, οι στόλοι αλιείας έχουν θερίσει πλήρως ώριμα ψάρια και τώρα συλλέγουν νεότερα, μικρότερα ψάρια. Το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής έχει επίσης επισημάνει την υπεραλίευση ως συμβολή στη συγκομιδή μικρότερων ψαριών. Τα ψάρια δεν συρρικνώνονται, ο αριθμός των ψαριών που φτάνουν στην πλήρη ωριμότητα είνια αυτός που συρρικώνεται.

Επομένως η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την αύξηση των τιμών των θαλασσινών, όπως προσπάθησε να υποδείξει το NBC, επειδή η συγκομιδή άγριων και καλλιεργούμενων θαλάσσιων προϊόντων αυξήθηκε αρκετά σταθερά κατά την περίοδο της θέρμανσης.

Η τιμή των θαλασσινών, καθώς και άλλων αποθεμάτων τροφίμων, αγαθών και υπηρεσιών, αυξάνεται κυρίως ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού που προκαλείται από την εκάστοτε κυβέρνηση.