Τραγωδία στην Πάτρα: Ίσως γίνει εκταφή των 3 παιδιών – Οι συμπτώσεις που προβληματίζουν

Τραγωδία στην Πάτρα

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η υπόθεση θανάτου των τριών μικρών παιδιών από την Πάτρα, που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια, προκαλώντας πανελλήνιο ενδιαφέρον.

Όπως είναι ευνόητο, ο θάνατος τριών παιδιών από την ίδια οικογένεια συνιστά πρωτοφανή τραγωδία, ως εκ τούτου η εξαιρετικά σπάνια αυτή υπόθεση προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν τα -αναπάντητα μέχρι στιγμής- αίτια του θανάτου των τριών μικρών αδελφών, της 7 μηνών Ίριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Όπως αποφασίστηκε σήμερα, την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Ο σχετικός φάκελος θα μεταφερθεί ίσως και απόψε από την Πάτρα στην Αθήνα, ώστε να το αναλάβει το έμπειρο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, θα καταθέσουν οι γιατροί που διαδοχικά καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έτυχε να ασχοληθούν με τα τρία παιδάκια, αλλά και οι γονείς. Αγνωστο παραμένει ακόμη αν θα πάει ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα στην Πάτρα ή θα έρθουν οι γονείς των τριών παιδιών στην Αθήνα.

Συζητείται ακόμη και εκταφή των παιδιών

Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει και εκταφή των παιδιών, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω στοιχεία των συνθηκών θανάτου τους.

Οι συμπτώσεις που προβληματίζουν τους ειδικούς

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι μια σειρά από συμπτώσεις και γεγονότα.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από δέκα γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές δεν μπορούν να αποφανθούν για τα αίτια των αιφνίδιων θανάτων. Οι περισσότεροι τους περιγράφουν ως ανεξήγητους.

Το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες ιατροί προκειμένου να έχουν άμεση εικόνα του τι συνέβη και τα παιδιά έσβησαν χωρίς κανείς να το περιμένει, όπως αναφέρει το TheBest.gr.

H διερεύνηση της υπόθεσης ξεκινά από τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας. Ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τα ευρήματα των Αρχών αλλά και από τις απαντήσεις που θα δείξουν κυρίως οι ιστολογικές εξετάσεις, οι αστυνομικοί θα εξετάσουν αν θα επεκταθεί η έρευνα και στους θανάτους των άλλων δύο αγγελουδιών, της Ιριδας και της Μαλένας.

Θα εξεταστούν ακόμη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατροδικαστές, εξειδικευμένοι επιστήμονες αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον.

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα

Η Αγγελική Τσιόλα έκανε τη νεκροψία του δεύτερου παιδιού. Όπως αναφέρει, πάντα γίνονται νεκροψίες όταν πρόκειται για αιφνίδιους ή βίαιους θανάτους.

Το παιδί είχε βρεθεί νεκρό στην κούνια. Το πήγαν οι γονείς στο παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο ζήτησε τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Ούτε η ίδια διαπίστωσε μακροσκοπικά την αιτία θανάτου.

Όταν όμως έγιναν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα (αγενεσία φλεβόκομβου). Η κυρία Τσιόλα αναμένεται να κληθεί από τις Αρχές να καταθέσει.

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης

O ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης έκανε τη νεκροψία στο τρίτο και μεγαλύτερο σε ηλικία κορίτσι της οικογένειας, όπως του ζητήθηκε από το Παίδων, καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου δεν κατάλαβαν από τι πέθανε το κορίτσι. Μάλιστα ο κ. Μπουζιάνης είχε ενημερωθεί ότι το κορίτσι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία από άγνωστη στον ίδιο αιτία.

Από τη νεκροψία δεν προέκυψαν ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου. Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Ο ίδιος πάντως δεν διέκρινε μακροσκοπικά αλλοιώσεις συμβατές με χρήση κάποιας ουσίας.

Λέων: Σε έναν μήνα τα πρώτα αποτελέσματα

Όπως σημείωσε στο Mega ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Γρηγόρης Λέων, η ολοκλήρωση των ιατροδικαστικών εξετάσεων, νεκροψία νεκροτομή, τοξικολογικές, ιστολογικές και γενετικές, είναι αυτές που θα δείξουν τις πραγματικές αιτίες θανάτου των τριών παιδιών.

«Πριν ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η ιατροδικαστική, μέχρι να έχει όλα τα στοιχεία, δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση».

Ο κ. Λέων σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και υπάρχει μια πλήρης εικόνα, θα αναζητηθούν και ευθύνες, καθώς και τα τρία παιδιά πέθαναν εντός του νοσοκομείου.

«Όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις θα αρχίσουν να διερευνώνται και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν». Όπως λέει ο ιατροδικαστής, «το συντομότερο σε έναν μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».