Τραγωδία στη Νέα Υόρκη: 4 νεκροί από φωτιά σε μαγαζί με ηλεκτρικά ποδήλατα

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φωτιάς που προκλήθηκε σε μαγαζί με ηλεκτρικά ποδήλατα στη Νέα Υόρκη. Η πυρκαγιά οφείλεται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η φωτιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μικρό κατάστημα πώλησης και επισκευής ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών στο ισόγειο κτιρίου στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία που ανέβασε στο twitter η Πυροσβεστική της Νέας Υόρκης δείχνει «βουνό» από καμμένα συντρίμμια, ιδίως ελαστικά, μπροστά στο κτίριο.

Το κατάστημα με τα ηλεκτρικά ποδήλατα βρίσκεται στη συνοικία Τσάιναταουν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Στο σημείο βρέθηκε και η επικεφαλής της Πυροσβεστικής, Λόρα Κάβανο, η οποία και ανακοίνωσε τον απολογισμό των 4 νεκρών. Δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν

Είναι ξεκάθαρο ότι η φωτιά οφειλόταν σε «μπαταρίες ιόντων λιθίου και ηλεκτρικά ποδήλατα», πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας πως το κατάστημα είχε ήδη παραβιάσεις των κανονισμών ασφαλείας.

Πρόκειται για την 108η πυρκαγιά του τύπου από την αρχή της χρονιάς στη Νέα Υόρκη. Ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 66 τραυματίες και τους 13 νεκρούς συνολικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχασαν τη ζωή τους χθες, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Τον Απρίλιο, 19χρονη και ο μικρός αδελφός της, 7 ετών, έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοια πυρκαγιά στη συνοικία Κουίνς. Τα συμβάντα του είδους έχουν αυξηθεί γεωμετρικά (44 το 2020, 104 το 2021, 220 το 2022), καθώς διευρύνεται η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών από τους Νεοϋορκέζους, καθώς και η αξιοποίησή τους από διανομείς γευμάτων σε χώρους εργασίας και σπίτια, πανταχού παρόντες στη μεγαλούπολη.

Οι πυρκαγιές γενικά μπορεί να οφείλονται στην κακή ποιότητα των μπαταριών, στη φθορά τους εξαιτίας της χρήσης, στην απροσεξία κατά τη φόρτισή τους. Όταν εκρήγνυνται, ξεσπά «τέτοια φωτιά» που «συχνά» η πυροσβεστική έχει ελάχιστο χρόνο να επέμβει προτού να είναι «πολύ αργά», εξήγησε η επικεφαλής της σώματος.