Τουρκική πρόκληση και στην Κύπρο: Επάνδρωσαν φυλάκιο στη Δένεια και απείλησαν Ελληνοκύπριο

Οι Τούρκοι δεν προκαλούν μόνο στο Αιγαίο αλλά τις τελευταίες ημέρες και στην Κύπρο. Νέο περιστατικό με τον κατοχικό στρατό σημειώθηκε και σήμερα στον Αστρομερίτη της Κύπρου όπως μεταδίδει το SigmaLive της Κύπρου.

Όπως τονίζει, συγκεκριμένα, ελληνοκύπριος γεωργός αναφέρει ότι ενώ έκανε επιδιορθώσεις στο τρακτέρ του, περίπου 50 μέτρα βόρεια από τον δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, είδε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τους χαιρέτισε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του γεωργού, προχώρησαν προς τα κάτω και εκεί ανέκοψαν δύο Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τον Ελληνοκύπριο, στο όριο της ζώνης ασφαλείας.

Οι δύο που προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν συνομίλησαν περίπου για 15 λεπτά με τα μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ παράλληλα του έκαναν νοήματα για να αποχωρήσει. Ακολούθως, αποχώρησαν με τα μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραμένουν στο σημείο μέχρι να ολοκληρώσει την εργασία του ο γεωργός.

Στο βάθος υπάρχουν τρεις τουρκικής σκοπιές, με την πιο κοντινή να μην είναι επανδρωμένη καθώς διαθέτει κάμερα ασφαλείας, σύμφωνα με την μαρτυρία του γεωργού. Όπως προσθέτει ο Ελληνοκύπριος, πλησίον της σκοπιάς υπήρχαν δύο στρατιωτικά οχήματα και γύρω στους δέκα Τούρκους στρατιώτες.

Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου σημειώθηκαν νέες τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη πλησίον της Δένειας. Ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου ανέφερε ότι ένας γεωργός ενώ καλλιεργούσε το χωράφι, τον προσέγγισαν περίπου 3 φορτηγά με 30 στρατιώτες οι οποίοι παρατάχθηκαν με σκοπό να τον εκφοβίσουν..

Ο κοινοτάρχης ανέφερε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες είχαν μαζί τους όπλα. «Δυστυχώς τα Ηνωμένα Έθνη ήταν εκεί μόνο ως παρουσία».

Όπως είπε, οι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν όταν ο γεωργός τελείωσε την εργασία του στο χωράφι. «Είχαν απόσταση περίπου 50 μέτρα. Ο άνθρωπος θα ξαναπάει στο χωράφι. Είναι η δουλειά του».

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι μίλησαν με το Υπουργείο Εξωτερικών. «Πρέπει να εμείς να έχουν την υπομονή και το κουράγιο έτσι ώστε να μην πέσουμε στην παγίδα παίζοντας το δικό τους παιχνίδι. Αυτοί θέλουν ένταση».

Ακόμη, είπε ότι ενημέρωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών όπου τους συνέστησαν να είναι ψύχραιμοι. «Οι νέοι είναι αυθόρμητοι και το αίμα τους βράζει. Δεν πρέπει να πράξουμε κάτι το οποίο θα αποβεί εναντίον μας».

Μια ημέρα πριν στις 24 Οκτωβρίου οι Τούρκοι είχαν επανδρώσει το τουρκικό φυλάκιο στη Δένεια, με δύο στρατιώτες, 24ώρες, μετά το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ για την παράνομη ανέγερσή του.

Με συνοπτικές διαδικασίες, εντός μόνο λίγων ημερών, το κατοχικό καθεστώς επάνδρωσε το φυλάκιο στην ακριτική Δένεια, που βρίσκεται σε σημείο, είτε εντός της νεκρής ζώνης, είτε στα βόρεια όρια.

Προελαύνουν με τα χρόνια

Ενδεικτικό των μικρών κινήσεων προέλασης που πραγματοποιούν τα κατοχικά στρατεύματα, το ότι λίγα μέτρα πιο πάνω, στην ίδια ευθεία, υπήρχε τουρκικό φυλάκιο, το οποίο, ωστόσο, εγκαταλείφθηκε πριν μερικά χρόνια. Τώρα, προωθήθηκαν κάποια μέτρα πιο μέσα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε εντός είτε στα βόρεια όρια, η παραβίαση του στάτους κβο είναι δεδομένη, καθώς, παραβιάζεται το στρατιωτικό καθεστώς.

pentapostagma.gr