Τουρκία, τραβά το σχοινί ο Ερντογάν: Ο εισαγγελέας ασκεί έφεση για την ποινή του Ιμάμογλου γιατί ήταν… «λίγη»!

Ο Τούρκος εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντάν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση που καταδικάζει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε 2 χρόνια και 7 μήνες φυλάκισης, για εξύβριση κατά δημοσίων υπαλλήλων.

Στο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και εκ των βασικότερων πολιτικών αντιπάλων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το δικαστήριο επέβαλε επίσης στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. 

 Με την προϋπόθεση ότι θα οριστικοποιηθεί σε δεύτερο βαθμό από την τουρκική Δικαιοσύνη, το διάστημα είναι αρκετό για να θέσει εκτός πολιτικής μάχης τον Ιμάμογλου, καθώς θα του στερήσει και τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, όπως σημειώνει η Hurriyet.

Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε Μουράτ Ονγκούν, εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IBB) μέσω Twitter.

 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ιμάμογλου, Κεμάλ Πολάτ, ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση λόγω «ορισμένων λαθών  που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και το νόμο». Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο εισαγγελέας ασκεί έφεση επειδή θεωρεί την ποινή «λίγη», ενώ παράλληλα έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Ο δήμαρχος, ηλικίας 52 ετών, προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς.

Ο Ερντογάν κόβει τον Ιμάμογλου από υποψήφιο με την καταδίκη του

Όπως είχε πει ο δικηγόρος του Ιμάμογλου, εν μέσω της δίκης, οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση -«ακόμη και για έναν χρόνο και μια ημέρα»-θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.

Αυτό θα είναι ίσως μια συμβολική «εκδίκηση» για την πλευρά του Ερντογάν: ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει τη δημαρχία μόνο μετά την επανάληψη της διαδικασίας, που η πλευρά της κυβέρνησης είχε προσβάλει δικαστικά με το επιχείρημα της προβληματικής καταμέτρησης.

Στην πράξη πήρε στα χέρια του το «κάστρο» από όπου ξεκίνησε η πολιτική καριέρα του Ερντογάν.

Πολύ περισσότερο, όμως, η πλευρά Ερντογάν ενδιαφέρεται να αποκλείσει έναν από τους πιο υπολογίσιμους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ως τώρα, έναν από τους λίγους που είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν με ελπίδες έναντι του Ερντογάν.

Σε δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί την περασμένη εβδομάδα και σε ερώτηση σχετικά με τον ποιόν θα ψήφιζαν οι Τούρκοι για πρόεδρό τους, ο Ερντογάν είδε τη διαφορά που τον χωρίζει από τον δήμαρχο της Άγκυρας,

Μανσούρ Γιαβάς, να αυξάνεται κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ τον προσπέρασε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου.

Αντίθετα, είδε τη διαφορά του να αυξάνεται μονάχα από τον Κιλιτσντάρογλου, τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, και να προηγείται, πλέον, κατά περίπου πέντε μονάδες.