Τουρκία: Την Παρασκευή ορκίζεται η κυβέρνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν – Ποιους προορίζει για τα κύρια υπουργεία

Μετά τις εθνικιστικές κορώνες το πρωί της Δευτέρας (29/5), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Παρά το γεγονός ότι στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση και άπαντες περίμενα ότι ο Ερντογάν θα δώσει το «παρών» στην Αγιά Σοφιά,

έτσι ώστε να συμμετάσχει στη βραδινή προσευχή και παράλληλα να στείλει εκ νέου πανηγυρικά μηνύματα για την Άλωση και τη νίκη του στις εκλογές, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Ο Ερντογάν εν τέλει μετακινήθηκε στην Άγκυρα όπου σε ομιλία του από το Προεδρικό Παλάτι προχώρησε σε επίδειξη ισχύος.

Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, με τη λίρα να κατρακυλάει σε ιστορικό χαμηλό, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι αρχίζει ο «Αιώνας της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, στην Αγιά Σοφιά υποστηρικτές του Ερντογάν φώναζαν συνθήματα και επέλεξαν το σύμβολο της Ορθοδοξίας, που έχει μετατραπεί βίαια σε τζαμί, για την πρωινή προσευχή τους.

Σύμφωνα με τον Ιμπραΐμ Καλίν, σύμβουλο του Ερντογάν, την Παρασκευή (2/6) αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ήδη στην Τουρκάι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και σενάρια για το ποιοι θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία.

Ο ίδιος ο Ιμπραΐμ Καλίν προαλείφεται για το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Άμυνας κυκλοφορεί το όνομα του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα, πάντως, με άλλα ρεπορτάζ οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρα που είχαν αντίστοιχα τα χαρτοφυλάκια, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν στη θέση τους.

Επιπλέον, στην Τουρκία αναφέρουν πως δύσκολα θα μετακινηθεί από τη θέση του και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και το αν θα αξιοποιηθεί στη νέα κυβέρνηση ο Σινάν Ογάν,

ο υπερεθνικιστής προεδρικός υποψήφιος, ο οποίος ευθέως στήριξε στον δεύτερο γύρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.