Τουρκία: Συνελήφθη η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

«Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (…) συνελήφθη στις 26/10/2022, κατηγορούμενη ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας και ζήτησε την αντικατάσταση της Φιντζαντζί στα καθήκοντά της.

Η Άγκυρα είχε αμέσως καταγγείλει μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης».

Η Φιντζαντζί είχε δηλώσει από την πλευρά της πως «είδε και εξέτασε τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» των φερόμενων θυμάτων χημικών όπλων.

Επικαλούμενη την πιθανή χρήση «τοξικών αερίων», η γιατρός είχε ζητήσει να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα», τα οποία είναι απαγορευμένα στο πεδίο της μάχης, είχε υπενθυμίσει.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας είχε ανακοινώσει στη συνέχεια πως αρχίζει έρευνα σε βάρος της Φιντζαντζί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, η Φιντζαντζί είχε δηλώσει πως είχε ζητήσει απλώς να πραγματοποιηθεί μια «αποτελεσματική έρευνα». «Αντί γι’ αυτό, άρχισαν έρευνα σε βάρος μου. Το γεγονός αυτό δεν προξενεί έκπληξη. Μέσω εμού, εκφοβίζουν την κοινωνία», είχε αντιδράσει.

Η Άγκυρα διατηρεί εδώ και 25 χρόνια γύρω στις 40 στρατιωτικές θέσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και έχει πραγματοποιήσει εκεί επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που διεξάγει από το 1984 ένοπλη εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους και θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους Δυτικούς.