Τουρκία: Στο 85% ο πληθωρισμός κι ο Ερντογάν απέλυσε τον πρόεδρο της στατιστικής υπηρεσίας

Στο 85% σκαρφάλωσε ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία και όπως ήταν αναμενόμενο, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον αντιπρόεδρο της στατιστικής υπηρεσίας, TurkStatΦατίχ Σαχίν.

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 85,5% τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 158%.

Η δημοσίευση αυτή οδήγησε στην απόφαση του Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας υπόκειται σε νέο μεγάλο ανασχηματισμό υπό τον Τούρκο πρόεδρο με τον Φατίχ Σαχίν να είναι απομακρύνεται από τη θέση τη θέση του, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο διάδοχος του Σαχίν που είχε παραμείνει στη θέση αυτή μόλις οκτώ μήνες δεν έχει γίνει γνωστός.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο Σαχίν δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τις στατιστικές έρευνες και τους υπολογισμούς.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει -τουλάχιστον επικοινωνιακά- τον αντίκτυπο του πληθωρισμού ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, από την αρχή του έτους.

Ο πρόεδρος και οι τρεις στους έξι αναπληρωτές αντικαταστάθηκαν αφού παρέμειναν στις θέσεις τους για όχι περισσότερο από 18 μήνες ενώ την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο τομεάρχες υπεύθυνοι για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.