Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου δεν βγήκε πρόεδρος ούτε βουλευτής και αίρεται η ασυλία του

Η ασυλία του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αρθεί δεδομένου ότι δεν προτάθηκε ως βουλευτής αυτή τη θητεία και δεν εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Η τρέχουσα ασυλία του θα λήξει επίσημα μόλις οι νεοεκλεγέντες βουλευτές ορκιστούν στο κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 2 Ιουνίου.

Ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει τώρα 40 καταγγελίες, 16 από τις οποίες βασίζονται στις κατηγορίες της «προσβολής, απειλής και συκοφαντικής δυσφήμισης του Προέδρου», σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής Deutsche Welle.

Με απόφαση εισαγγελέα οι κατηγορίες αυτές μπορούν να πάρουν τον δρόμο τους στα δικαστήρια με τον Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου.

Άλλες κατηγορίες κατά του Κιλιτσντάρογλου είναι οι εξής: «απόπειρα επηρεασμού της δικαστικής εξουσίας, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, απειλή,

προσβολή δημόσιων λειτουργών, παραβίαση του απορρήτου της έρευνας, εξύμνηση του εγκλήματος και εγκληματική πράξη».

Μεταξύ των κατηγοριών που πιθανόν απαγγελθούν κατά του Κιλιτσντάρογλου αφορά ένα φυλλάδιο με ημερομηνία 2020,

στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη σύνδεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το δίκτυο Γκιουλέν.

Στο φυλλάδιο, χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν μαζί.

Πηγές προσκείμενες στον Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν ότι εάν ξεκινήσει επίσημα μια αγωγή σχετικά με το εν λόγω φυλλάδιο,

ο ηγέτης του CHP θέλει να προσέλθει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και να μιλήσει για τη σχέση του ΑΚΡ με το δίκτυο Γκιουλέν.