Τουρκία: Ξεκίνησε τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Η Τουρκία άρχισε να πληρώνει μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία σε ρούβλια, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT Haber, ο Φατίχ Ντονμέζ διευκρίνισε επιπλέον ότι τους προσεχείς μήνες το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου που θα πληρώνεται σε ρούβλια θα αυξηθεί.

Η Μόσχα, που έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ζητεί από τους αγοραστές ενέργειας να πληρώνουν σε ρούβλια για να ενισχύσει το ρωσικό νόμισμα. Οι περισσότερες διεθνείς ενεργειακές συναλλαγές γίνονται σε δολάρια ή ευρώ.

Η Τουρκία προσπαθεί επίσης να ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές με τουρκική λίρα, που πλήττεται από τις ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές της τουρκικής ηγεσίας.

Η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να αρχίσουν πληρωμές σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Όταν ερωτήθηκε για την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Αγκυρα θα καταρτίσει έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του έτους και πιθανόν να οργανώσει διεθνή διάσκεψη για προμηθευτές και αγοραστές.

«Μπορούμε να οργανώσουμε μία διεθνή διάσκεψη για το φυσικό αέριο, ίσως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, για να φέρουμε σε επαφή προμηθευτές και αγοραστές φυσικού αερίου, να πάρουμε την γνώμη τους και να ενεργήσουμε αναλόγως», δήλωσε ο τούρκος υπουργός.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν πρότεινε την Τουρκία ως βάση για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, εγκαινιάζοντας έναν εναλλακτικό δρόμο μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στην Θάλασσα της Βαλτικής. Ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με την ιδέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στηριζόταν στην Ρωσία για την κάλυψη του 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από την Ρωσία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.