Η Τουρκία καταδίκασε δικαστή του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου και «τρομοκρατία»

Ο δικαστής Αϊντίν Σεντάφ Ακάι κρατείται στη Τουρκία από τον Σεπτέμβριο και είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες τούρκους αξιωματούχους που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των διώξεων ανθρώπων και οργανώσεων έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα κατά το οποίο εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το δικαστήριο του ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν «περαιτέρω παραβίαση του προστατευόμενου στάτους του δικαστή Ακάι», καθώς οι δικαστές του ΟΗΕ διαθέτουν διπλωματική ασυλία βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Ακάι είναι δικαστής στον Μηχανισμό του ΟΗΕ για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MICT — Mechanism for International Criminal Tribunals), το δικαστήριο της Χάγης που δημιουργήθηκε προκειμένου να διαχειριστεί τις τελικές εφέσεις και άλλες εναπομείνασες υποθέσεις από τα δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα.

Όταν συνελήφθη, ο Ακάι ήταν μέλος μιας ομάδας δικαστών που αναμενόταν να εξετάσει την έφεση του Αουγκούστιν Νγκιραμπατουέαρ, ενός πολιτικού από τη Ρουάντα ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 35 χρόνων για υποκίνηση σε γενοκτονία. Οι συνήγοροί του είχαν πει ότι βρήκαν νέα στοιχεία που τον αθωώνουν.

Οι διαδικασίες εκδίκασης της υπόθεσης είχαν σταματήσει λόγω της απουσίας του Ακάι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του MICT, o Ακάι καταδικάστηκε προχθές Τρίτη με μοναδική κατηγορία τη συμμετοχή στη «FETO» — η οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, είναι τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζει τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποστήριξε το πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος του MICT Τίοντορ Μέρον είπε πως η σύλληψη του Ακάι, «η κράτηση και οι νομικές διαδικασίες σε βάρος του δεν συνάδουν με τη διαβεβαίωση της διπλωματικής ασυλίας του από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και με τη δεσμευτική δικαστική εντολή (να αφεθεί ελεύθερος την οποία… εξέδωσε το MICT τον Ιανουάριο του 2017)».

Τον Μάρτιο ο Μέρον είχε υποβάλει αναφορά για την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.