Τουρκία: Διασώθηκε ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι μετά από 150 ώρες στα συντρίμμια

Δραματικές είναι οι διασώσεις πολλών εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία. Όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες σβήνουν και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά.

Ένα μικρό κοριτσάκι, η Ντάντα, διασώθηκε 150 ώρες μετά τον σεισμό, κι ενώ οι επιχειρήσεις διεξάγονται για έβδομη μέρα. Η μικρή βρέθηκε στα χαλάσματα ενός κτηρίου στην περιοχή του Χατάι.

Διάσωση του μικρού Ομέρ μετά από 150 ώρες

Στο Χατάι, που επλήγη από τους σεισμούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως η «καταστροφή του αιώνα», οι ομάδες έρευνας και διάσωσης διέσωσαν τη μητέρα και τον μικρό της γιο από τα ερείπια την 150 ώρες μετά από τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Pendik, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης του Δήμου Pendik (PEAK) άκουσαν έναν θόρυβο από τα συντρίμμια απέναντι από ένα σχολείο στο Χατάι

Κατόπιν αυτού, οι ομάδες που ανέλαβαν δράση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Άγκυρας, τη χωροφυλακή και άλλους αξιωματικούς, έβγαλαν τον Ömer στις 10:20 το πρωί της Κυριακής (12/2). Συνεχίζοντας το έργο τους, οι ομάδες διέσωσαν και τη μητέρα του Ομέρ από τα συντρίμμια, οπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Ωστόσο, ομάδες διάσωσης από την Τουρκία και τη Ρουμανία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 35χρονο στην Αντιόχεια. Είχαν περάσει 149 ώρες από τη στιγμή που εκδηλώθηκε ο Εγκέλαδος. «Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ομάδες είχαν καταφέρει να σώσουν ένα νέο κορίτσι στο Νιτζίπ, στο Χατάι, 146 ώρες μετά τον σεισμό.

Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και ένα βρέφος 7 μηνών, που άντεξε κάτω από τα συντρίμμια στην Αντιόχεια για 140 ώρες.

Παράλληλα, στην ίδια πόλη σώθηκε μία έγκυος με τον αδερφό της.

«Είσαι ένα θαύμα». Έτσι αντιμετώπισαν οι διασώστες την 13χρονη Εσμά Σουλτάν, που ανασύρθηκε στο Γκαζιαντέπ από τις σωστικές ομάδες.

Λίγο νωρίτερα, 138 ώρες μετά τον σεισμό, οι προσπάθειες τουρκικών, πακιστανικών και βιετναμέζικων ομάδων διάσωσης είχαν αίσιο τέλος, καθώς ανέσυραν μια 17χρονη στην Αντιγιαμάν.

Λεηλασίες στην Αντιόχεια

Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να κάνουν λεηλασίες στην Αντιόχεια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.

«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».