Τουρκία: Δεσμεύεται να μην απωθήσει Σύρους πρόσφυγες

Η Τουρκία δεσμεύεται να μην απωθήσει Σύρους πρόσφυγες πίσω στη χώρα τους παρά τις πιέσεις από διάφορους κύκλους και να επικεντρωθεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για εθελοντικές επιστροφές. Έτσι η Άγκυρα θα κατασκευάσει μέχρι το τέλος του χρόνου 25.000 νέες κατοικίες προκειμένου να μετεγκαταστήσει Σύρους εκτοπισμένους που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη Συρία.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της μια «ζώνη ασφαλείας» προκειμένου να εμποδίσει τους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου να διασχίσουν τα σύνορα και να μπορέσει να στείλει εκεί ένα μέρος των εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει τους τελευταίους μήνες ότι “ετοιμάζει” την επιστροφή, σε εθελοντική βάση, ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων, από τα 3,7 εκατ. Σύρους που έχουν επίσημα καταγραφεί στη χώρα του.

Επιθυμεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, με την υποστήριξη της διεθνούς βοήθειας, (της κατασκευής) κατοικιών και υποδομών στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταία ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες, η οποία ξεφεύγει από τον έλεγχο της εξουσίας στη Δαμασκό και όπου η Άγκυρα αναπτύσσει στρατεύματα.

Η κατασκευή των κατοικιών αυτών εποπτεύεται από την τουρκική κυβερνητική Υπηρεσία διαχείρισης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Afad) και χρηματοδοτείται από τουρκικές ΜΚΟ. Περισσότερες από το 500 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί στο νέο οικιστικό συγκρότημα της Μασχάντ Ρουχίν, μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τουρκική λίρα έχει καταστεί το κύριο νόμισμα και η Τουρκία έχει συνεισφέρει ακόμη και στην κατασκευή νοσοκομείων, ταχυδρομείων και σχολείων όπου διδάσκεται η τουρκική γλώσσα.