Τουρκία: Δεν μπορεί να πληρώσει το Ρωσικό φυσικό αέριο και ζητά παράταση από Πούτιν

Τουρκία

Την αδυναμία να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο που έχει αγοράσει, δηλώνει η Άγκυρα η οποία ζήτησε από την Μόσχα να καθυστερήσει μέρος των πληρωμών της.

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, η Τουρκία προσπαθεί να μετριάσει την οικονομική ζημιά από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία της από τον πληθωρισμό στο 80% και την κατάρρευση της λίρας.

Ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας της Τουρκίας Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS ή Botas, επιδιώκει να αναβάλει ορισμένες από τις πληρωμές για το 2024, Οι συνομιλίες έρχονται μετά από μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που επιτρέπει στην Botas να πληρώνει το 25% των υποχρεώσεών της σε ρούβλια αντί σε δολάρια.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι τελευταίες συνομιλίες θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, ωστόσοη τουρκική Botas και η ρωσική Gazprom, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αδυναμία πληρωμής της Τουρκίας, η οποία φέρεται να μην έχει υποβάλει ακόμη επίσημο αίτημα.

Η μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας από την εισαγόμενη ενέργεια έχει αυξήσει την πίεση στην τουρκική λίρα και τον προϋπολογισμό της.

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 28% έναντι του δολαρίου το 2022, τη μεγαλύτερη στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής, και το εμπορικό της έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε τον Αύγουστο από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παζάρι για χαμηλότερες τιμές

Οι σχέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν ενοχλήσει τη Μόσχα.

Ωστόσο, η Άγκυρα παραμένει βασικός εταίρος της Ρωσίας καθώς οι διεθνείς κυρώσεις κλείνουν άλλους δρόμους για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επενδύσεις στη Μόσχα αναγκάζοντάς την να κρατά ανοικτούς αυτούς με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε τον περασμένο μήνα, ότι είχε συζητήσει για τις τιμές του φυσικού αερίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ήλπιζε να λάβει έκπτωση.

Η Ουγγαρία, ένα από τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Gazprom θα της επιτρέψει να καθυστερήσει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που οφείλονται τους επόμενους έξι μήνες.

Οι αυξανόμενες πληρωμές για την ενέργεια είχαν επιδεινώσει τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας της Ουγγαρίας,

καθώς το κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκε σε περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Η συμφωνία έδωσε στο νόμισμα της Ουγγαρίας μια «προστατευτική ομπρέλα», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάρτον Νάγκι, υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αναβάλλει τις πληρωμές για τρία χρόνια, είπε.