Τουρισμός: Αγγίζει το 100% του 2019 ο τζίρος στο επτάμηνο

Σύμφωνα με αυτά, οι τουριστικές επιδόσεις της χώρας, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, έφτασαν στα επίπεδα του 2019 ενώ εξίσου ικανοποιητικά ήταν και τα αποτελέσματα σε επίπεδο επταμήνου, γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες για θετικό πρόσημο στο σύνολο του έτους.

Οι επιδόσεις μάλιστα έφτασαν κοντά σε αυτές της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019. Για την ακρίβεια ο τζίρος τον Ιούλιο του 2022 ξεπέρασε κατά 0,5% αυτόν του αντίστοιχου μήνα της προπανδημικής χρονιάς, χάρη κυρίως στην μέση δαπάνη ανά ταξίδι η οποία κινήθηκε κατά 8,5% υψηλότερα και λιγότερο χάρη στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση η οποία παρέμεινε μειωμένη κατά 7,0%.

Αντίστοιχα σε επίπεδο επταμήνου (Ιανουάριος – Ιούλιος), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση μόλις 2,9% σε σχέση με την προπανδημική χρονιά, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση καταγράφηκε μειωμένη κατά 12,1%, ενώ αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολούθησε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 11,2%.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος του οικονομικού επιτελείου, βάσει του οποίου φτιάχτηκε ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους προέβλεπε επάνοδο στο 80% του 2019. Τα νέα στοιχεία ωστόσο επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για πλήρες «come back», στο οποίο στηρίζεται και η νέα εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 5% φέτος αλλά και για το επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο οδήγησε στο πακέτο της ΔΕΘ των 5,5 δισ. Ευρώ.