Τώρα και ο Ε.Βενιζέλος «πετροβολά» την πρώην προστατευόμενή του Εύα:«Τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά»

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος «πετροβολά» την μέχρι πρότινος προστατευόμενή του Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με την ίδια να βρίσκεται κρατούμενη σε φυλακές των Βρυξελλών με την κατηγορία χρηματισμού και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τραγική την υπόθεση με την εμπλοκή της Ε.Καϊλή στο λεγόμενο Qatargate.

«Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στην εφημερίδα «Ελευθερία»,

Απαντώντας για το νομοθετικό πλαίσιο, επεσήμανε πως όταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα, δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας.

«Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος», συμπλήρωσε.

Όποιοι, επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, «δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι, μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση- διά του εκπροσώπου της- δέχεται «ότι η ΕΥΠ ενεργούσε “εκτός πλαισίου”».

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα”, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού;

Το Σύνταγμα όμως αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη;

Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του

Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και “άλλων αξιωματούχων”», τόνισε.