Το Ισραήλ έριξε την «βόμβα»: «Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό» – Τα εμβόλια δεν τελειώνουν την πανδημία!

Ισραήλ

Τα πλέον εμβολιασμένα κράτη στον πλανήτη αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην παράνοια του κορωνοϊού, καθώς παρατήρησαν πως τα εμβόλια δεν τελειώνουν την πανδημία και έτσι μετά την Βρετανία και το Ισραήλ ανακοινώνει τώρα ότι ο κόσμος θα μάθει να ζει με τον κορωνοϊό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι επιβεβαιώνονται τα όσα είχε πει στην πρόσφατη του συνέντευξη  ο γιατρός Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος είχε τονίσει πως

«αν κάποιος νομίζει πως θα εξαφανιστεί ο ιός, νομίζω ότι πολύ απλά αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα ότι ο ιός αναμένεται να γίνει ενδημικός».

Το Ισραήλ πριν από τέσσερις εβδομάδες πανηγύριζε για την επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από την μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς έπειτα από μια ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία,

η οποία οδήγησε σε ραγδαία μείωση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων οι Ισραηλινοί είχαν σταματήσει να φοράνε μάσκες και είχαν άρει όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Παρόλα αυτά μετά -λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα- τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να επιβάλει εκ νέου κάποιους περιορισμούς και να αναθεωρήσει την πολιτική του στον τομέα διαχείρισης της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση μια πολιτική «ήπιας καταστολής», όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, η οποία περιλαμβάνει τους κατά το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς και την αποφυγή ενός τέταρτου εθνικού lockdown, το οποίο θα έπληττε περαιτέρω την οικονομία, η κυβέρνηση επιθυμεί οι Ισραηλινοί να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της COVID-19, ο Μπένετ βασίζεται στο ότι λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πριν νοσούν όταν αυξάνονται τα κρούσματα.

«Η εφαρμογή της νέας στρατηγικής θα περιλαμβάνει την λήψη κάποιων ρίσκων, αλλά κρίνοντάς την συνολικά, λαμβανομένων υπόψη και οικονομικών παραγόντων, αυτή είναι η απαραίτητη ισορροπία», δήλωσε ο Μπένετ την περασμένη εβδομάδα.

Ο κύριος δείκτης προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο αριθμός των βαριά νοσούντων από COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα και αριθμούν τους περίπου 45.

Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση των μολύνσεων, την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, την διενέργεια rapid tests και τις ενημερωτικές εκστρατείες για τη χρήση μάσκας.

Η κυβερνητική στρατηγική οδηγεί σε συγκρίσεις με τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου την οικονομία της Αγγλίας από το lockdown, παρότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαδικασία εκ νέου επιβολής ορισμένων μέτρων ενώ το Λονδίνο αίρει τους περιορισμούς.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εκ νέου περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και την καραντίνα για όλους όσοι φθάνουν στο Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ προτείνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναχαίτιση των κρουσμάτων, όπως δήλωσε την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan η Σάρον Αλρόι-Πράις, επικεφαλής δημόσιας υγείας του ισραηλινού υπουργείου Υγείας.

«Είναι πιθανό να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση του αριθμού των σοβαρά ασθενών, αλλά το τίμημα ενός τέτοιου λάθους είναι αυτό που μας ανησυχεί», είπε η ίδια. Αλλά πολλοί άλλοι επιστήμονες είναι υποστηρικτικοί.

«Είναι πολλοί υπέρ της ισραηλινής προσέγγισης», λέει ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, ο διευθυντής της σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν,

περιγράφοντάς την ως ένα «χρυσό μονοπάτι» ανάμεσα στη χαλάρωση των περιορισμών που έκανε η Βρετανία και σε χώρες όπως η Αυστραλία που έχουν υιοθετήσει μια αυστηρότερη στάση.

«Ο κορωνοϊός δεν θα σταματήσει»

Το τελευταίο lockdown στο Ισραήλ επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο, περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη του ταχύτερου εμβολιαστικού προγράμματος στον κόσμο.

Οι νέες ημερήσιες μολύνσεις κορωνοϊού κυμαίνονται σε περίπου 450. Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ευθύνεται σήμερα περίπου για το 90% των κρουσμάτων.

«Εκτιμούμε ότι δεν θα φθάσουμε σε κύματα πανδημίας με σοβαρές μολύνσεις, όπως στα προηγούμενα κύματα», είπε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Ας, την περασμένη εβδομάδα.

«Αλλά αν διαπιστώσουμε ότι ο αριθμός και ο ρυθμός αύξησης σοβαρών κρουσμάτων θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, τότε θα χρειαστεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα».

Περίπου το 60% του ισραηλινού πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Πριν από την έλευση της παραλλαγής Δέλτα το Ισραήλ εκτιμούσε ότι το 75% του πληθυσμού έπρεπε να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, δηλαδή το επίπεδο εκείνο στο οποίο ένα επαρκές μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο ώστε να μπορεί να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Σήμερα το όριο αυτό τοποθετείται στο 80%. Αυτά τα στοιχεία είναι που ανησυχούν τους γιατρούς.

«…ο ιός δεν θα σταματήσει. Εξελίσσεται, είναι η φύση του. Αλλά η δική μας φύση είναι να επιβιώνουμε», λέει ο δρ. Γκαντί Σεγκάλ, ο επικεφαλής του θαλάμου covid στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ουσιαστικά πλέον και το Ισραήλ δείχνει πως ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να τελειώσει με τον μαζικό εμβολιασμό, όπως ονειρεύονται στην κυβέρνηση, αντιθέτως οι επιστήμονες ζητούν να γίνουν στοχευμένοι εμβολιασμοί ώστε να είναι «θωρακισμένοι» οι ευάλωτοι και πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως κάνουμε και με την γρίπη, αλλά και με άλλους ιούς.

Και να σημειώσουμε ξανά πως αυτή η παραδοχή έρχεται από τις χώρες που έχουν «τρέξει» τους εμβολιασμούς περισσότερο απ’ όλες.