Το Hollywood στην Κέρκυρα: Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή που ξεκινά γυρίσματα

Η διαχρονική γοητεία και οι φυσικές ομορφιές των Ιονίων νήσων γίνονται το ιδανικό σκηνικό που αναζητούν σκηνοθέτες και παραγωγοί.

Αν οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν κάθε χρόνο στο Ιόνιο εντυπωσιάζονται και γοητεύονται από τα μοναδικά τοπία και την ξεχωριστή κουλτούρα, το φυσικό κάλος, τους μύθους και τον πολιτισμό που χαρακτηρίζουν τα Επτάνησα, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την έλξη που ασκούν και την έμπνευση που ξυπνούν στους ανθρώπους της έβδομης τέχνης.
Σε όλους εκείνους, που ψάχνοντας την ιδανική ενσάρκωση των σκηνικών που έχουν πλάσει στη φαντασία τους, ανακαλύπτουν κρυμμένα διαμάντια έτοιμα να ζωντανέψουν μέσα από το φακό και να ντύσουν τα σενάριά τους.

 

Εδώ και δεκαετίες, πανέμορφες παραλίες, ιστορικά μνημεία, γραφικές πόλεις και χωριά της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και των υπόλοιπων Ιονίων νησιών έχουν υπάρξει μοναδικό φόντο τόσο για ελληνικές όσο και για διεθνείς ταινίες και σίριαλ, στρέφοντας τα μάτια εκατομμυρίων θεατών στις χάρες της χώρας μας.

Ωστόσο, όσο κι αν είναι δεδομένη η εκθαμβωτική φυσική ομορφιά της Ελλάδας, δεν αρκεί από μόνη της για να φέρει στον τόπο μας σημαντικές παραγωγές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Απαιτούνται επιπλέον κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία, που σε συνδυασμό με μελετημένη στρατηγική, marketing κι εξωστρέφεια, θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστική τη χώρα μας ως τόπο γυρισμάτων. Εκεί ακριβώς στόχευσε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής όταν σχεδόν 6 χρόνια πριν, ίδρυσε το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων κι Επικοινωνίας), ξεκινώντας εκστρατεία προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Ο ρόλος του Film Office of Ionian Islands

Στόχος της εθνικής στρατηγικής που χαράχθηκε και που διαρκώς ενισχύεται στις μέρες μας, είναι η δημιουργία των υποδομών που έλειπαν και η παροχή κινήτρων μέσω σαφούς νομοθετικού πλαισίου. Το μέσο ήταν η δημιουργία των Film Offices, αντίστοιχων των Film Commissions του εξωτερικού, που θα διαχειρίζονται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και θα διαμεσολαβούν, διευκολύνοντας την επιλογή τοποθεσιών και φροντίζοντας για την αποδοτική συνεργασία με τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 13 Film Offices στην Ελλάδα, ενώ ο στόχος είναι η δημιουργία ενός σε κάθε περιφέρεια, φτάνοντας τα στάνταρ που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – στην Ισπανία π.χ. αυτή τη στιγμή λειτουργούν 35.

Τα κίνητρα που δίνονται για την προσέλκυση παραγωγών όμως, είναι από τα υψηλότερα, περιλαμβάνοντας από μειώσεις φόρων έως 40% επιστροφές μετρητών σε επιλέξιμες δαπάνες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος συγχρηματοδότησης μιας παραγωγής από το ελληνικό κράτος.

Μεταξύ των Film Offices, αυτό των Ιονίων Νήσων ήταν από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν, ανήκοντας από τον Ιανουάριο του 2021 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Καθώς είναι το μοναδικό στη χώρα που διαθέτει δικά του γραφεία, όπου μπορεί να δεχθεί τους ενδιαφερόμενους παράγοντες διεθνών στούντιο, η συνεργάτης της Περιφερειάρχη με αντικείμενο τις εργασίες του Film Office κυρία Άντζελα Κροκίδη, μας υποδέχθηκε στην Κέρκυρα και μας μίλησε για όλα όσα προβλέπει η προετοιμασία ενός διεθνούς κινηματογραφικού project.

H συνεργασία με το αντίστοιχο γραφείο της Απουλίας για το knowhow και το στήσιμο ενός ελκυστικού site σύμφωνα με τα ιταλικά πρότυπα, βοήθησε πολύ στα πρώτα βήματα, τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με τους δήμους των Επτανήσων είναι πολύ σημαντικά, αλλά οι διάφορες λεπτομέρειες και απαιτήσεις κάθε κινηματογράφησης που πρέπει να προβλεφθούν και να ικανοποιηθούν, είναι πάντα μια πρόκληση.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί μια τοποθεσία όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, να μην ενδείκνυται για γύρισμα, να μην είναι προσβάσιμη από τα οχήματα που μεταφέρουν τον εξοπλισμό, ακόμη και να μη χωρά όλο το συνεργείο», μας διευκρινίζει η κα Κροκίδη. Γι’ αυτό και είναι κομβικός ο ρόλος των Film Offices που γνωρίζουν τις απαιτήσεις των γυρισμάτων, ώστε όχι μόνο να προβάλλονται τα ελληνικά τοπία αλλά και να διευκολύνεται η κινηματογράφηση καθ΄όλη τη διάρκειά της και όπου είναι δυνατό να απασχολείται ο ντόπιος πληθυσμός.

Κι απ΄ότι φαίνεται το Film Office of Ionian Islands, τα καταφέρνει εξαιρετικά στον τομέα αυτό, αν κρίνουμε από τις διεθνείς παραγωγές, που η κ. Κροκίδη μας αποκάλυψε ότι θα παρακολουθήσουμε στο προσεχές μέλλον και όπου θα πρωταγωνιστούν τα εκθαμβωτικά διαμάντια του Ιονίου.

Η Juliette Binoche, ο Ralph Fiennes και το εκπληκτικό κερκυραϊκό τοπίο

Δύο μήνες περίπου απομένουν μέχρι μία ακόμη ταινία διεθνούς συμπαραγωγής ξεκινήσει γυρίσματα στην Κέρκυρα, και το επτανησιακό Film Office ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ιταλό σκηνοθέτη Uberto Pasolini, που επέλεξε το νησί των Φαιάκων για μέρος των γυρισμάτων της νέας του κινηματογραφικής ταινίας «The Return». Μετά την πρώτη επαφή στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών, δύο ακόμη συναντήσεις στην Κέρκυρα και πολλές ημέρες αναζήτησης από πλευράς του σκηνοθέτη της ιδανικής τοποθεσίας για το αφήγημα της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, το Αγγελόκαστρο και η ευρύτερη περιοχή τον κέρδισαν τελικά. Έτσι, οι Ralph Fiennes και Juliette Binoche θα συνεργαστούν ξανά, για πρώτη φορά μετά το 1996 και τον οσκαρικό « Άγγλο ασθενή», με τα γυρίσματα στην Κέρκυρα να αναμένεται να διαρκέσουν 3 εβδομάδες και να περιλαμβάνουν σκηνές όπως τη μάχη του Οδυσσέα με τους μνηστήρες.

×

Οι απαιτήσεις είναι πολλές, καθώς αρκετές από τις περιοχές που έχουν επιλεγεί ως σκηνικό είναι δύσβατες κι ερημικές, αλλά το Film Office of Ionian Islands είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει, όπως συνέβη και πέρυσι, με τα γυρίσματα του τρίτου μέρους της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά».

Η ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια Nia Vardalos και το συνεργείο της έμειναν στην Κέρκυρα από τα τέλη Ιουνίου έως τις 20 Αυγούστου 2022, ολοκληρώνοντας εκεί το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων που έγιναν στην Ελλάδα.

Με την κυκλοφορία της ταινίας να αναμένεται το Σεπτέμβριο, στην οποία η οικογένεια Πορτοκάλος επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και στο σπίτι του Κώστα – Gus – Πορτοκάλος, θα απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη και τα γραφικά χωριά Σωκράκι και Δανίλια (ή Μπούα).

Το πρώτο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και με τη μαγευτική θέα στο Ιόνιο και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική είχε μαγέψει τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη. Το δεύτερο, είναι ένα θεματικό χωριό με Ενετικές αρχιτεκτονικές επιρροές και αυθεντική ατμόσφαιρα, που εκτός από τη δική του εκκλησία, πλατεία, καφενείο, εστιατόριο και παραδοσιακά μαγαζάκια, διαθέτει και δύο μουσεία, Λαογραφικό και Τυπογραφίας.

Δεν είναι όπως μόνο οι κινηματογραφικές παραγωγές που ελκύονται από τα προσφερόμενα κίνητρα και το σαγηνευτικό κερκυραϊκό τοπίο. Όπως μας πληροφόρησε το Film Office of Ionian Islands, το πανέμορφο νησί κέρδισε και τους τηλεοπτικούς παραγωγούς ενός βρετανικού reality show, που αυτό το καλοκαίρι θα μεταφερθούν με όλους τους συμμετέχοντες σε βίλα της βόρειας Κέρκυρας για γυρίσματα, που επίσης θα επεκτείνονται και σε εξωτερικούς χώρους.

Το εν λόγω show σχετίζεται με το λονδρέζικο μιούζικαλ Mama Mia, που παίζεται σχεδόν τρεις δεκαετίες στο West End, καθώς από αυτό θα αναδειχθεί μέσα από δοκιμασίες σε χορό και τραγούδι, το νέο ζευγάρι των θεατρικών πρωταγωνιστών.

Ελληνικές και διεθνείς παραγωγές στα Επτάνησα ως τις μέρες μας

Ως σήμερα βέβαια, δεκάδες άλλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στα νησιά του Ιονίου, κέρδισαν τις εντυπώσεις μεταξύ άλλων και για τα μαγευτικά σκηνικά τους. Από τις εγχώριες παραγωγές, η ταινία «Η χορωδία του Χαρίτωνα»

και η σειρά 8 επεισοδίων «42°C» περιλαμβάνουν γυρίσματα στην Κέρκυρα, το ίδιο και η πρόσφατη σειρά «Μαέστρο» η οποία κυρίως αναδεικνύει τους μαγευτικούς Παξούς, ενώ η πολυβραβευμένη ταινία του 2021 «Μαγνητικά Πεδία» επέλεξε για προορισμό των πρωταγωνιστών της την Κεφαλονιά.

×

Στο ίδιο νησί 20 χρόνια νωρίτερα, η δραματική ερωτική ιστορία ανάμεσα σ΄ένα φιλόμουσο Ιταλό λοχαγό και την κόρη ενός ντόπιου γιατρού, είχε εκτοξεύσει τη φήμη της Κεφαλονιάς ως τον απόλυτο ελληνικό προορισμό, για όλους όσους παρακολούθησαν στο σινεμά «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι». Κι ας μην ξεχνάμε ότι πολλές δεκαετίες πριν οι Nicolas Cage και Penélope Cruz ερωτευτούν στο μεγαλύτερο απ΄τα Επτάνησα,

ένα ακόμη εκθαμβωτικό κινηματογραφικό ζευγάρι, οι Roger Moore και Carole Bouquet, έδειξαν σε όλο τον κόσμο πόσο γοητευτικό είναι το σουλάτσο στα καντούνια της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, στη δωδέκατη ταινία του υπερπράκτορα James Bond, «Για τα μάτια σου μόνο». 

Η Οικογένεια Ντάρελ εξάλλου, στα 26 επεισόδια της βρετανικής σειράς «The Durrells in Corfu», θύμισε σε εμάς και διαφήμισε σε όλο τον κόσμο τις ανεξάντλητες ομορφιές της Κέρκυρας.

Αναπολώντας σκηνές από τις παλιότερες αυτές ταινίες και αναμένοντας τις καινούργιες, δεν μπορούμε παρά να δώσουμε ραντεβού στη μεγάλη οθόνη, ή ακόμη καλύτερα, στα μαγευτικά Ιόνια νησιά μας.

από το travel.gr