Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Θα σπάσει όλα τα ρεκόρ θερμότητας το φαινόμενο Ελ Νίνιο

«Το Ελ Νίνιο είναι εδώ» και αυτό θα επηρεάσει έντονα τον καιρό σε όλο τον κόσμο και δισεκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν, προειδοποίησε επίσης η οργάνωση, σύμφωνα με το CNN. Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που σχετίζεται γενικά με την αύξηση της θερμοκρασίας. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο κόσμος γνώρισε ένα γεγονός Ελ Νίνιο που μετριάστηκε σε κάποιο βαθμό την υπερθέρμανση του κλίματος.

Αλλά η πρόσθετη ζέστη που θα φέρει το Ελ Νίνιο στην επιφάνεια του Ειρηνικού θα ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε νέο υψηλό. «Η έναρξη του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να σπάσει όλα τα ρεκόρ θερμοκρασίας και να φέρει ακραία ζέστη σε πολλά μέρη του κόσμου και στον ωκεανό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας.

«Η ανακοίνωση του WMO για ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο είναι ένα μήνυμα προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προετοιμαστούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες μας», πρόσθεσε.

Ο Ταάλας τόνισε επίσης τη σημασία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και των μέτρων για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με αυτό το σημαντικό κλιματικό φαινόμενο «για να σωθούν ζωές και μέσα διαβίωσης».

Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν μερικά από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, ακόμη και με το Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών. Ένα πολύ ισχυρό Ελ Νίνιο και η υπερθέρμανση που προκλήθηκε από τον άνθρωπο από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε το 2016 την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Αλλά το τρέχον Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023 ή το 2024 και να σπάσει το ρεκόρ θερμότητας του 2016, προειδοποίησε ο οργανισμός. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική οργάνωση, η πιθανότητα το Ελ Νίνιο να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε μέτρια ένταση είναι 90%.

Το Ελ Νίνιο εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και τα επεισόδια συνήθως διαρκούν από εννέα έως δώδεκα μήνες. Είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που σχετίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο, το τρέχον επεισόδιο «λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ενός κλίματος τροποποιημένου από ανθρώπινες δραστηριότητες», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Το Ελ Νίνιο συνδέεται γενικά με αυξημένες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της νότιας Λατινικής Αμερικής, των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρας της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ξηρασίες στην Αυστραλία, την Ινδονησία, ορισμένες περιοχές της Νότιας Ασίας και την Κεντρική Αμερική.

Από την άλλη πλευρά, τα ζεστά νερά του μπορούν να τροφοδοτήσουν τυφώνες στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ μπορούν να επιβραδύνουν τον σχηματισμό τυφώνων στη λεκάνη του Ατλαντικού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν το όριο υπερθέρμανσης του πλανήτη του 1,5 βαθμού Κελσίου, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ανακοίνωσε πριν από δύο μήνες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η υπέρβαση του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αν και ανησυχητική, είναι πιθανό να είναι προσωρινή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι η επίτευξη αυτού του ορίου θα σήμαινε ότι ο κόσμος είναι 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από ό,τι ήταν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, πριν αρχίσουν πραγματικά να αυξάνονται οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων από την εκβιομηχάνιση.

«Είναι μια άλλη κλήση αφύπνισης, μια προειδοποίηση, ότι δεν κινούμαστε ακόμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να περιορίσουμε την θέρμανση στους στόχους που τέθηκαν στο Παρίσι το 2015 για να μειώσουμε ουσιαστικά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο διευθυντής της Κλιματικής Αλλαγής του WMO, Chris Hewitt.

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου έχει γίνει σύμβολο των διαπραγματεύσεων για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Οι χώρες συμφώνησαν να «συνεχίσουν προσπάθειες» για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015. Η υπέρβαση αυτού του ορίου κάθε χρόνο για μια δεκαετία ή δύο θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως μεγαλύτερα κύματα καύσωνα, πιο έντονες καταιγίδες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές.

pentapostagma.gr