Το «CESME» συνεχίζει να “σουλατσάρει” στο Αιγαίο

Οι πρώτες εικόνες του Τουρκικού υδρογραφικού «CESME» στο Αιγαίο καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα προχωρά με προκλητικό μεν αλλά ταυτόχρονα προσεκτικό τρόπο στην απόφασή της να ενεργοποιήσει την παράνομη navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης αναφέρει για λογαριασμό του newspost.gr o Κώστας Σαρικάς. Χωρίς συνοδεία άλλου πολεμικού πλοίου το TCG «CESME» πλέει δυτικά της Λήμνου με μικρή ταχύτητα η οποία δεν ξεπερνά τα 8 μίλια.

Το κοντινότερο Τουρκικό πολεμικό πλοίο, μια φρεγάτα MEKO βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το «CESME» κοντά στις Τουρκικές ακτές. Η Άγκυρα σε πρώτη φάση δείχνει ότι αποφάσισε να στείλει μόνο του το υδρογραφικό στην «καρδιά» του Αιγαίου προφανώς για να «μετρήσει» τις αντιδράσεις της Αθήνας και φυσικά να δείξει ότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει. Ενδεικτική η διαρροή που έκανε το Τουρκικό υπουργείο άμυνας στο κρατικό δίκτυο Anadolu σύμφωνα με την οποία «οι έρευνες του CESME είναι νόμιμες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Ωστόσο ταυτόχρονα η Άγκυρα ρίχνει «λάδι στη φωτιά» κατηγορώντας την Αθήνα ότι από τη μέρα που άρχισαν οι διερευνητικές επαφές «πραγματοποίησε δραστηριότητες που κλιμακώνουν την ένταση όπως ασκήσεις με υποβρύχια συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της».

Στις εικόνες το «CESME» φαίνεται ότι έχει στρέψει έναν από τους γερανούς του στην πρύμνη για να δείξει δήθεν ότι έχει αρχίσει τις υδρογραφικές έρευνες στη στήλη ύδατος. Επιπλέον με την χαμηλή του ταχύτητα παραπέμπει σε πλου έρευνας αν και είναι αμφίβολο λόγω της παλαιότητας του να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα.

Η Αθήνα όπως ήταν απόλυτα προετοιμασμένη για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στην «έξοδο» του «CESME» στο Αιγαίο. Η απόφαση ήταν να επιτηρείται από σκάφος του Λιμενικού στην περίπτωση που θα έπλεε χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων όπως και έγινε. Από τη στιγμή που μπήκε στην περιοχή της παράνομης navtex «σκιά» του Τουρκικού υδρογραφικού έχει γίνει σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Και μάλιστα το Ελληνικό σκάφος σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώνει συνεχώς μέσω ασυρμάτου το «CESME» ότι πλέει σε περιοχή για την οποία η Άγκυρα και ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει αρμοδιότητα για έκδοση navtex.Με την αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη περιοχή να ανήκει στην Ελλάδα και στον υδρογραφικό σταθμό της Λήμνου. Άλλωστε η υδρογραφική έρευνα δεν αφορά ούτε την ΑΟΖ ούτε την υφαλοκρηπίδα όπως επισημαίνεται από την Ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένη να στρατιωτικοποιήσει το ζήτημα και αντιδρά με απόλυτη ψυχραιμία στην προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας. Ναι μεν ο Στόλος βρίσκεται σε επιφυλακή όπως άλλωστε είναι σταθερά εδώ και πολλούς μήνες ωστόσο πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού δεν έχει πάρει εντολή να πλησιάσει το «CESME». Εάν όμως η Άγκυρα αποφασίσει να αλλάξει στάση και να στείλει συνοδεία πολεμικού πλοίου η Αθήνα θα επανεξετάσει την τακτική της.