Τιμήθηκε με το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας» ο π. Άλεξ Καρλούτσος – Ο ισχυρότερος ιερέας στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής

Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας στον Έλληνα π. Άλεξ Καρλούτσος, γνωστό στους κύκλους της Ομογένειας και ως Father Άλεξ, που θεωρείται από τους ισχυρότερους ιερείς στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο πρώην Γενικός Εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια ως ιερέας, παρέχοντας συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε από την Παναγιότητά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο π. Άλεξ Καρλούτσο ήταν η κινητήριος δύναμη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου και εγκαινιάστηκε προχθές, είκοσι ένα χρόνια μετά.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το “PBS”

Ο Father Άλεξ είναι ο τρίτος Έλληνας που έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο πρώτος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος που τιμήθηκε πριν από 42 χρόνια από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ και το 2004 ακολούθησε ο Τζορτζ Τένετ, πρώην Διευθυντής της CIA, που βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο Μπους.

«Πρόκειται για την υψηλότερη πολιτική διάκριση του έθνους που απονέμεται σε άτομα που έχουν υποδειγματική συνεισφορά στην ευημερία, τις αξίες, την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την παγκόσμια ειρήνη ή άλλες σημαντικές κοινωνικές, δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες» όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.