Τηλεργασία: Δείτε με ποιο έντυπο πρέπει να δηλωθεί για το 40% των μισθωτών

Ένα 24ωρο θα έχουν στη διάθεσή τους οι εργοδότες και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής, ώστε να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους σε υποχρεωτική τηλεργασία. Το 24ωρο αυτό θα είναι πιθανότατα η Τετάρτη, καθώς τα βήματα έχουν ως εξής:

 • Σήμερα εισάγεται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής, λόγω κορονοϊού.
 • Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη και ακολούθως θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί και επίσημα σε ισχύ

Οι εργοδότες θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μισθωτούς. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η 24ωρη προθεσμία για την δήλωση των τηλεργαζόμενων μισθωτών θα «τρέξει» πιθανότατα την Τετάρτη ώστε το μέτρο να μπει στην πράξη σε εφαρμογή από την Πέμπτη το πρωί.

Η υποχρεωτική τηλεργασία εντάσσεται στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή έως τις 4 Οκτωβρίου ειδικά στην Αττική, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοιού. Αυτό σημαίνει πως η υποχρεωτική τηλεργασία ισχύει από την προαναγγελία στην “Εργάνη” και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Όπως έγραψε το ethnos.gr, το νέο έκτακτο μέτρο για τους εργαζόμενους μπαίνει σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης σε Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Οι εργοδότες θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μισθωτούς που θα θέσουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.

Αυτό είναι το έντυπο 4.1 που θα πρέπει να συμπληρώσουν όλες οι επιχειρήσεις της Αττικής

Πώς υπολογίζεται το 40%

Το ποσοστιαίο όριο 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε μια επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτώντων οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα και από απόσταση.

Για παράδειγμα, σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 40% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 8 υπαλλήλους.

Προσοχή, όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων, που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής ισχύει κατ αρχήν από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης μπορεί με ΚΥΑ :

 • να παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χρονική ισχύς του μέτρου ή
 • να επεκτείνεται γεωγραφικά το μέτρο σε άλλες Περιφέρειες της χώρας εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο ή
 • να αυξηθεί ή να μειωθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ορίστηκε στο 40%

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση παρατάθηκε έως το τέλος του έτους και την 31η Δεκεμβρίου, η δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς καθεστώς τηλεργασίας στους μισθωτούς του.  

Προσέλευση σε 4 κύματα

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας θα εφαρμοστεί προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα. Το ωράριο εργασίας των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα προσαρμόζεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου.

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και τελειώνει τις 16:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

 • Το ¼ στις 08:00 π.μ.
 • Το ¼ στις 08:30π.μ.
 • Το ¼ στις 09:00 π.μ.
 • Το ¼ στις 09:30 π.μ.

Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

 • Το ¼ στις 07:00 π.μ.
 • Το ¼ στις 07:30π.μ.
 • Το ¼ στις 08:00 π.μ.
 • Το ¼ στις 08:30 π.μ.

κ.ο.κ.

Στην πρώτη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

 • Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
 • Το ¼ στις 16:30 μ.μ.
 • Το ¼ στις 17:00 μ.μ.
 • Το ¼ στις 17:30 μ.μ.

Στην δεύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

 • Το ¼ στις 15:00 μ.μ.
 • Το ¼ στις 15:30 μ.μ.
 • Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
 • Το ¼ στις 16:30 μ.μ.

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στο Δημόσιο, θα εφαρμοστούν τρία κύματα προσέλευσης, στις 7:00 π.μ. , στις 8:00 π.μ. και στις 9:00 π.μ.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν μόνο εντός της Περιφέρειας Αττικής, από τη δημοσίευση των ρυθμίσεων σε ΦΕΚ έως τις 4 Οκτωβρίου 2020.